Video-dømming? Ja, takk!


TV 2-ekspert og tidligere toppdommer tar til orde for bruken av videobevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgens tippeligarunde oppsto det situasjoner i to kamper hvor det skulle vært utvisning.

Både Espen Hoff (Start) og Michael Barrantes (Aalesund) burde fått marsjordre i sine respektive kamper. På grunn av at dommerne ikke oppfattet situasjonen korrekt eller ikke så den, ble dette ikke gjort.

NFF har imidlertid mulighet, på bakgrunn av videobildene, til å idømme Hoff og Barrantes personlige karantener i ettertid. Kriteriet for en slik dom er at dommerne ikke har sett situasjonene eller i hvert fall ikke har sett dem godt nok og at handlingene kvalifiserer til minimum to kampers utestengelse.

I dag kom meldingen om at Hoff anmeldes til disiplinærutvalget etter ballesparket. Dermed blir spilleren trolig straffet med to kampers karantene. Michael Barrantes-saken får ingen ytterligere konsekvenser, ettersom dommerteamet så episoden og delte ut gult kort til spilleren.

På stående fot kommer jeg ikke på mange tilfeller hvor spillere er straffet i etterkant eller dommeravgjørelser har blitt «overprøvd».

Per Ivar Staberg har en lang karriere som toppdommer bak seg. Nå er han dommerekspert for TV 2.                                   Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Per Ivar Staberg har en lang karriere som toppdommer bak seg. Nå er han dommerekspert for TV 2.                                   Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Her er de jeg kom på:

2005: Bernt Hulskers slag i ryggen på Petter Werni. Hulsker fikk en kamps karantene i ettertid.

2007: LSK-keeper Heinz Müllers kne traff Start's Geir Ludvig Fevang i ansiktet. Müller fikk to kampers karantene i ettertid.

2014: Aksel Berget Skjølsvik slipper karantene etter å ha blitt utvist i Sandnes Ulfs kamp mot LSK.

Spørsmålet er: Ønsker vi en økt bruk av videobevis for å straffe spillere som ikke blir straffet korrekt under kampen?

Jeg svarer et høyt og klart JA på dette.

Nå var ikke helgens episoder av de mest grovkalibrede gjerninger man kan gjøre på en fotballbane. Vi får helt sikkert se verre, farligere og mer uforståelige handlinger i løpet av årets Tippeliga. Likevel mener jeg at disiplinærutvalget burde kommet med en karantenebestemmelse i begge situasjonene.

Som dommer er det kjedeligste du kan oppleve, å gjøre feilvurderinger som gir konsekvenser for kamputfallet eller andre feil som gir feilaktige konsekvenser for laget eller kommende motstandere.

Jeg tror jeg har med meg majoriteten av dommere når jeg ønsker en utstrakt bruk av videobevis i etterkant. Det undergraver ikke dommerens rolle, tvert om, det gjør slik at konsekvensene av feilvurderinger gjort av dommerne blir noe mindre.

Jeg tror til og med at Tom Harald Hagen, som dømte kampen mellom Sandnes Ulf og LSK og viste feilaktig ut Skjølsvik, er enig med meg i dette.

Og sist, men ikke, minst: Vi vil få en gradvis mer fairspilt fotball, hvor spillerne vet at de vil bli straffet, selv om ikke dommerne ser «forbrytelsen».

En utfordring med et mer aktivt Disiplinærutvalg i NFF ser jeg imidlertid. Situasjonene må behandles konsistente fra kamp til kamp. I fotball vil det alltid være mye som skal avgjøres på skjønn, og alle vil nok ikke alltid være enig i Disiplinærutvalgets bestemmelser og hvilke episoder de reagerer på.

Eller hva sier du, Kjetil Rekdal?