INVESTERING: Man kan ikke sette en prislapp på god helse, mener russen. Her fra et russetreff i 2012. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix/Høvik Hørsel.
INVESTERING: Man kan ikke sette en prislapp på god helse, mener russen. Her fra et russetreff i 2012. (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix/Høvik Hørsel.

Russegjeng bruker to tusen kroner på dette 

Dagens russ mener de har et høyere fokus på helse enn tidligere generasjoner har hatt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mai måned nærmer seg med stormskritt, og for mange er tiden for å feire slutten på tretten års skolegang rett rundt hjørnet. I årevis har russetiden vært assosiert med fest, fyll og moro - men et økende antall russ ønsker å ta noen ekstra grep for å sørge for at russefeiringen blir tryggere.

– Vi er nok litt mer opptatt av helsa enn tidligere generasjoner kanskje har vært, sier guttene på russebussen He-Man, som har valgt å investere i formstøpte ørepropper for å være sikre på at de kommer seg gjennom russetiden med hørselen i god behold.

Spesialpropper

For 2000 kroner hver har guttene fra Nesbru bestilt spesialstøpte ørepropper som skal redusere skadelig støy. Til tross for den høye prisen på hørselvernet, mener guttene fra Nesbru at man ikke kan sette en prislapp på god helse. 

– I russetiden er vi bevisste på å prøve å beskytte oss på best mulig måte, og det innebærer vaksine mot hjernehinnebetennelse, prevensjon og formstøpte ørepropper, sier guttene, som anbefaler flere medruss å gjøre det samme.

Økende bevissthet på helse

Simen Moestad Eie ved Høvik Hørsel er ansvarlig for salg av «russeproppene» og synes det er positivt at oppmerksomheten rundt hørselvern øker blant russen.

– Majoriteten av ungdom er ikke kjent med hvor mange dører som lukkes i fremtiden med en hørselskade, sier Eie.

Han forteller at populariteten på øreproppene har økt kraftig i de siste årene, og at i underkant av seks tusen russ har handlet ørepropper i år.

Eie forteller at øreproppene kommer i forskjellige prisklasser, og at det er de formstøpte som har en pris på 2000 kroner.

Likevel er det ikke alle som ønsker å bruke pengene sine på spesielle helsegrep. Magnus Lønseth (18), fra Akademiet videregående skole synes det er bra at flere prioriterer helsa i russetiden, men kommer ikke til å betale høye summer for spesielle tiltak.

– Russetiden er dyr nok som den er, sier Lønseth, som planlegger å beskytte ørene ved å holde avstand til store høyttalere.