Pelé med hevet knytteneve slik han alltid feiret sine mål. Tatt under innvielsen av museet i juni 2014.
Pelé med hevet knytteneve slik han alltid feiret sine mål. Tatt under innvielsen av museet i juni 2014.

Publikum svikter Pelé

Pelémuseet kostet 150 millioner kroner og ble åpnet under VM i juni i fjor. Det som skulle bli en pengemaskin er blitt en økonomisk fiasko. Publikum har sviktet Kong Pelé.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ikke måte til optimisme. Ja, den rene eufori da Pelémuseet ble åpnet i juni 2014 i Santos.

Byen med samme navnet som klubben i hans hjerte, hvor Pelé akslet trøyen 1116 ganger og scoret 1091 mål. Det tok fire år å bygge museet som er tegnet av den verdenskjente brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer.

Museet skulle sette Santos på kartet, fotballfrelste fra hele verden skulle valfarte hit, og det ble kalkulert med 1.2 millioner besøkende per år. Slik har det ikke gått. Etter 10 måneders drift har bare 57 000 besøkt museet, noe som tilsvarer fem prosent av kalkylen som ble lagt til grunn. Billettinntektene dekker ikke halvparten av de månedlige utgiftene til vedlikeholdet på 450 000 kroner.

Pelémuseet
i Santos ligger i den historiske bydelen.
Pelémuseet i Santos ligger i den historiske bydelen.

Ta en selfie
Hvorfor denne svikten? Noen mener det henger sammen med billettprisene som varierer fra 50 kr til 25 kr. Andre at museets ledelse ikke har vært flinke nok til å fornye utstillingen. Ennå kalles den for «Fire VM og en Konge». Pelé har selv donert 2500 personlige eiendeler, alt fra fotballsko, pokaler, medaljer, avisutklipp, og diplomet som viser at han ble kåret til århundrets atlet av den franke sportsavisen L' Equipe i 1980.

Alt du vil vite om ham finnes på museet, inkludert en statue som de besøkende bruker til å ta en selfie.

En annen plausibel forklaring kan være det faktum at brasilianere flest har et ambivalent forhold til Pelé. Alle erkjenner at han er den beste spilleren verden noensinne har sett. At han er selve eksponenten for det brasilianere kaller futebol-arte – den vakre fotballen. Men svært mange mener at Pelé ikke er særlig sympatisk, og at han bare tenker business og penger.

Imponerende liste
Pelé innehar en rekke rekorder som det skal bli vanskelig å slå, selv for Ronaldo, Messi og Neymar. Han er den yngste som har scoret i et VM, 17 år gammel i Stockholm i 1958. Han har tre VM-titler, 1958, 1962 og 1970.

Han har også vunnet VM for klubblag med Santos. Han har til sammen scoret 1283 mål fordelt på 1 363 kamper, som gir et gjennomsnitt på 0,94 mål per kamp. Han har scoret fem mål i en og samme kamp seks ganger, og fire mål i samme kamp 30 ganger. Og han står bokført med hele 92 hat trick. 

Historisk mål
Da TV 2 traff Pelé på hans kontor i Sao Paulo for noen år siden, var han ikke i tvil om hvilket av målene han husker best:


– Mitt mål nummer 1000 var spesielt. Den 19.november 1969. På Maracanã stadion i Rio med 125 000 tilskuere og i kamp mot Vasco da Gama. Jeg stod bokført med 999 og alle ventet på det historiske 1000.målet, forteller Pelé nesten drømmende.

Straffe. Dommeren blåste straffe:

–  Jeg legger ballen på krittmerket. Det er et historisk øyeblikk, men det er en vanskelig straffe. Som en straffe i et VM eller i en avgjørende kamp. Keeperen virket større og målet mindre. Jeg scoret mitt Milesimo og dedikerte det til Brasils gategutter, forteller Kong Pelé.