Du kaster vel ikke teposer i restavfallet?

Slik gikk det da vi testet programlederne i God morgen Norge i kildesortering.

Hver og en av oss kaster i snitt over 440 kg søppel hvert år. I en familie på fire blir det nærmere fire tonn avfall.

At søppelet bør og skal kildesorteres, vet vi alle. Men hvor de ulike tingene skal er det ikke alle som har full kontroll på.

Testet Signe og Wenche

Under tirsdagens God morgen Norge-sending ble programleder Signe Tynning og TV-kokk Wenche Andersen testet på direkten. Og heller ikke de fikk full pott av Marianne Holen som er daglig leder i Loop. Hun hadde tatt med seg en del av det avfallet vi er mest i tvil om når vi kildesorterer.

– Bleie ja. Den har jo både litt papir og litt plast. Jeg tar den der jeg, sier Wenche før hun hiver den i papirdunken. Den skulle jo egentlig i restavfallet..

Ikke alene

Wenche Andersen er ikke alene om å være i tvil. 25 prosent av oss synes at det er vanskelig å vite hvor det ulike avfallet skal til enhver tid. Visste du for eksempel at isopor bare kan kastes i restavfallet hvis det er i små mengder? Har det for eksempel vært rundt en nyinnkjøpt TV er det sannsynligvis så mye at det bør kjøres til en gjenvinningstasjon.

Dette er noen av tingene vi sliter mest med når vi kildesorterer:

  • Bleier - restavafall. Et sammensatt produkt, og ingen metode for å gjenvinne. 
  • Plastleke - restavfall. Ikke i plast. Bare embalasje skal i plastdunken. En leke kan ha ulikt innhold enn vanlig embalasje.
  • Teposer - matavfall (med mindre posen er av nylon, da skal den i restavfall)
  • Brødpose av papir med deler i plastikk - i papirdunken så lenge det er mest papir. Om du vil kan du skille papir og plast fra hverandre.
  • Suppeposer med aluminium på innsiden - restavfall.
  • Kaffekopp - restavfall. Ikke i glass! Gjelder all keramikk og porselen.
  • Tannkremtube - restavfall, selv om den er av plast. Den er for skitten til plastdunken.
SKYLL, BRETT, STAPP: Du kan fint resirkulere drikkekartongene med kork. Foto: : Johnny Syversen for LOOP.
SKYLL, BRETT, STAPP: Du kan fint resirkulere drikkekartongene med kork. Foto: : Johnny Syversen for LOOP.

Husk å skylle

Mange lurer også på hvor godt man egentlig bør skylle kartong- og plastemballasjen. Det er nok å skylle et par ganger med vann, i følge Holen.

– Grunnen til at vi ber om at emballasjen skal skylles ren er at avfallet kan risikere å bli liggende en stund før det blir tatt hånd om. Da skal de som arbeider med det slippe å håndtere råttent søppel. En annen grunn er at både papp og plast veier lite, og at det fort blir mye tyngre hvis avfallet er fullt av rester, sier hun.

Holen ber oss derfor å bruke sunn fornuft når vi skyller emballasjen.

Sjekk din kommune

Husk at hver kommune har egne ordninger for sortering av søppel, og noen ting kan variere alt ettersom hvor i landet du befinner deg. Er du i tvil over hvordan det fungerer der du bor, kan du besøke sortere.no og få hjelp der.

Hvem var best av Wenche og Signe? Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.