RASKE: Hector Bellerin, Richrd Kilty og Theo Walcott. MONTASJE: NTB scanpix
RASKE: Hector Bellerin, Richrd Kilty og Theo Walcott. MONTASJE: NTB scanpix

Verdensmester utfordrer Bellerín og Walcott til 370 000-kronerssprint

Richard Kilty fnyser av Arsenal-spillernes påståtte hurtighet. Og nei, ingen av de er raskere enn Usain Bolt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere engelske medier har de seneste dagene tatt tak i Arsenal-spiller Hector Belleríns hurtighet, og sågar hevdet han er raskere enn Usain Bolt, etter at han i fjor høst slo Theo Walcotts fartsrekord i Arsenal.

Bellerín sprintet 40-meteren på 4,42 sekunder, ett hundredel raskere enn Walcott, noe som er 21 hundredeler raskere enn Usain Bolt var på de første 40 meterne da han satte verdensrekorden på 100 meter. (9,51 i Berlin 2009).

Det har imponert mange, mens andre ikke tror det fnugg på det.

Utfordrer til løp

Blant dem finner vi den britiske sprinteren Richard Kilty, verdensmester på 60-meter innendørs i fjor og nybakt europamester.

– Media hevder at Hector Bellerín kan løpe 4,42 på 40-meteren. Det er ingen sjanse for at det stemmer. Er journalistene idioter? spør han retorisk på sin twitter-konto og følger opp med et par tweets til.

– Jeg vil sette 30 000 pund (370 000 kroner) i potten for et løp mot Hector Bellerín og Theo Walcott på en hvilken som helst sprintdistanse, når som helst, hvor som helst. Løpet vil være ferdig veldig raskt, så om de legger pengene på bordet vil jeg gladelig vise alle at de ikke kan sprinte så raskt som media hevder.

Han har selv personlige rekorder på 6,49 på 60-meteren og 10,10 på 100-meteren og er dermed selv langt unna nivået til verdens beste.

Og påstanden om at Bellerín og Walcott er raskere enn enn verdens raskeste mann er nok en sannhet med relativt store modifikasjoner. Den er nok rett og slett feilaktig.

4,10 for Bolt

Fotballtesten over 40 meter sprint tar tiden fra spillerne løper forbi en sensor, mens et sprintløp starter i det pistolskuddet går. Dermed har Arsenal-spillerne vært i fart og tjent mye de første meterne, både i form av reaksjonstid og det faktum at han var i bevegelse.

Denne typen testmetode, selv om den kan variere noe i utførelse, er utbredt i fotballen, og ifølge Olympiatoppen (2009) tilsvarer Bolts tempo en tid på ca. 4,10 i deres test. Jaisuma Saidy Ndures norske rekord på 60-meter (6,56) tilsvarer omtrent 4,25 på 40-meterstesten. 

Det var vel tross alt litt for godt til å være sant at fotballspillere skulle være like raske som en mann som trener målrette og utelukkende for å være så raske som mulig.

At spillerne er raske, når man tenker på at de skal beherske en lang rekke andre ferdigheter, hersker det ingen tvil om. 

Plassér en ball mellom beina på Bellerín og Walcott ovennevnte og resultatet er trolig et annet.