SKIFTER FORVALTER: Her er Kronprinsparet på besøk i Jordan i oktober i fjor. Foto: Stella Pictures
SKIFTER FORVALTER: Her er Kronprinsparet på besøk i Jordan i oktober i fjor. Foto: Stella Pictures

Kronprinsparets fond trekker seg ut av tobakksgigant

Kronprinsparets fond har sett nærmere på investeringene, og valgt ny forvalter av fondet.

I fjor kom det frem avsløringer om kronprinsparets fondsinvesteringer i tobakksgiganten Philip Morris. Nå har fondet sett nærmere på sine investeringer og valgt ny forvalter av midlene, skriver VG.

Kronprinsparets Fond har valgt KLP-fondene som ny fondsforvalter. Målet er å fremme god etikk, sikre god ivaretakelse av Fondets midler, samt tett samarbeid rundt forvaltningen.

Kronprinsparets humanitære fond ble indirekte plassert i tobakksgiganten. I flere år stod 4,65 millioner kroner i et aksjefond hos Nordea som eide aksjer i selskaper som blant annet ble beskyldt for uetisk drift og som var skadende for miljøet.

Tobakk

Da disse pengene ble flyttet havnet de i et nytt fond hos Nordea. Dette fondet hadde eierandeler i et annet amerikansk fond som investerte penger i tobakkselskapet Philip Morris.

– Vi ble i 2014 oppmerksom på at noen av våre midler var investert i et tobakksselskap. Det er ikke den etiske standarden Kronprinsparets Fond skal ha, og da var det viktig for oss å ta noen aktive grep, sier daglig leder i fondet, Solfrid Flateby til NTB.

Folkegave

Kronprinsparets humanitære fond er stiftet med utgangspunkt i en folkegave fra regjeringen på 4,5 millioner kroner som kronprinsparet fikk da de giftet seg i 2001. Fem år senere fikk de ytterligere 4,6 millioner som ble plassert i fondet.

– For oss er det viktig med langsiktighet og solid forvaltning, i tillegg til at det etiske blir tatt skikkelig på alvor, sier Flateby.