SKIFTER FORVALTER: Her er Kronprinsparet på besøk i Jordan i oktober i fjor. Foto: Stella Pictures
SKIFTER FORVALTER: Her er Kronprinsparet på besøk i Jordan i oktober i fjor. Foto: Stella Pictures

Kronprinsparets fond trekker seg ut av tobakksgigant

Kronprinsparets fond har sett nærmere på investeringene, og valgt ny forvalter av fondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor kom det frem avsløringer om kronprinsparets fondsinvesteringer i tobakksgiganten Philip Morris. Nå har fondet sett nærmere på sine investeringer og valgt ny forvalter av midlene, skriver VG.

Kronprinsparets Fond har valgt KLP-fondene som ny fondsforvalter. Målet er å fremme god etikk, sikre god ivaretakelse av Fondets midler, samt tett samarbeid rundt forvaltningen.

Kronprinsparets humanitære fond ble indirekte plassert i tobakksgiganten. I flere år stod 4,65 millioner kroner i et aksjefond hos Nordea som eide aksjer i selskaper som blant annet ble beskyldt for uetisk drift og som var skadende for miljøet.

Tobakk

Da disse pengene ble flyttet havnet de i et nytt fond hos Nordea. Dette fondet hadde eierandeler i et annet amerikansk fond som investerte penger i tobakkselskapet Philip Morris.

– Vi ble i 2014 oppmerksom på at noen av våre midler var investert i et tobakksselskap. Det er ikke den etiske standarden Kronprinsparets Fond skal ha, og da var det viktig for oss å ta noen aktive grep, sier daglig leder i fondet, Solfrid Flateby til NTB.

Folkegave

Kronprinsparets humanitære fond er stiftet med utgangspunkt i en folkegave fra regjeringen på 4,5 millioner kroner som kronprinsparet fikk da de giftet seg i 2001. Fem år senere fikk de ytterligere 4,6 millioner som ble plassert i fondet.

– For oss er det viktig med langsiktighet og solid forvaltning, i tillegg til at det etiske blir tatt skikkelig på alvor, sier Flateby.