PENGETRØBBEL: Alpinistene må spare penger etter at det er brukt for mye i årets sesong.
PENGETRØBBEL: Alpinistene må spare penger etter at det er brukt for mye i årets sesong.

Alpinistene i pengeknipe

Det kuttes i staben, og Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud må trene i billigere land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske alpinistene har levert tidenes sesong målt i antall seire i verdenscupen.

Samtidig er det brukt for mye penger.

– Vi brukte mer enn budsjettert og kan ikke fortsette med det det. Det var ikke udramatisk, men nå har vi kontroll, forklarer sportssjef Claus J. Ryste som ikke ønsker å si noe om størrelsen på beløpene.

Krevende situasjon

Utgiftene for sesongen 2014/2015 ble større en forventet av flere grunner. Lavere kronekurs har gjort det dyrere å reise for lag som stort sett er på reisefot hele vinteren.

Flere skader betyr økte utgifter til medisinsk oppfølging. Mangelen på snø betyr at lagene må reise langt for å få trent på ski. På høsten ble treningssamlingen i Chile ble avlyst på grunn av dårlige forhold og flyttet til Argentina.

– Summen av alt gjør at vi har havnet i en krevende situasjon. Det er
blitt betydelig dyrere å drive, og vi må gjøre noen tiltak for fremtiden. Én person får dessverre ikke fortsette, og flere på utgående kontrakt blir ikke erstattet. Vi må drive sunt, derfor blir det justeringer, sier Ryste.

Unngå dyre land

Kabalen med utøvere og trenere som skal reise med verdenscup- og europacup-lag legges nå.

Konsekvensene av kuttene som må komme er derfor foreløpig ikke klare. Men det vil bli flere samlinger på norsk jord for europacup-laget. Samtidig handler det om å finne billigere samlingssteder.

– Vi må unngå de dyreste landene, som Sveits og samtidig vurderer vi nå alle sider knyttet til driften for å se på mulig rasjonaliseringer, sier Ryste.