Gråtkvalt forfatter på direkten: – Dagens norske barn har mistet  barndommen

Åshild Ulstrup (80) synes barna i dag er altfor mye innendørs og at vi har gått glipp av en hel generasjon.

I sin nye bok "Galskap og eventyr - ei bygd og ein barndom" beskriver den kjente radiopersonligheten og forfatteren Åshild Ulstrup (80) barndommen som hun kjente den i hjembygda Valen i Sunnhordaland. Nå er hun bekymret over at dagens barn og unge har for lite frihet.

– Jeg tror ikke du finner igjen den barndommen jeg hadde. Foreldrene mine hadde stor tillit til at jeg klarte meg på egen hånd allerede fra jeg var ganske lita. Vi kunne klatre i de høyeste trærne og ro utpå den dype sjøen – det var ikke noe som var farlig, forklarer hun.

Tapt barndom

Ulstrup mener at dagens barndom i alt for stor grad befinner seg innenfor fire vegger.

– Dagens barndom er tapt. Den er innelåst. Først er de på skole, så skolefritidsordning før de til slutt får komme hjem. Det er alt for mye teori. Hvor skal de få tak i det levende livet? Det er tatt i fra dem, sier en gråtkvalt Åshild til TV 2. 

Gruer seg til å bli voksne

Da Åshild jobbet med et radioprogram om barn for NRK ble hun oppmerksom på at ingen av de barna hun intervjuet gledet seg til å bli voksne.

– Da gikk det opp for meg at det må være noe riv ruskende galt med det voksenlivet de gruer seg til. Foreldrene er også like stresset. Barn og vokse har stive skuldre. Alt skal være så perfekt, avslutter hun.