OPPGITT: Paul Bjørnevåg hos Akershus Auto sitter igjen med fem eksospotter etter at fem Mercedes Sprintere ble robbet for eksosanlegget i påsken. FOTO: Kay Stenshjemmet, rb.no/Amedia.
OPPGITT: Paul Bjørnevåg hos Akershus Auto sitter igjen med fem eksospotter etter at fem Mercedes Sprintere ble robbet for eksosanlegget i påsken. FOTO: Kay Stenshjemmet, rb.no/Amedia.

Dette er igjen etter at tyvene har forsynt seg

Politiet advarer, tror det er utenlandske kriminelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet advarer eierne av Mercedes Sprinter, etter at flere slike biler har fått eksosanleggene regelrett skåret bort.

De siste ukene har politiet fått melding om flere slike eksosbrekk – alle med Mercedes Sprinter i hovedrollen.

Blant ofrene er Paul Bjørnevåg hos Akershus Auto i Lørenskog. Firmaet han jobber i ble hjemsøkt i påskeuka.

– Vi oppdaget det da vi skulle starte en av bilene første dag etter påsken. Jeg fikk hakeslipp – bilen gikk for fri eksos. Da vi gikk over bilparken, viste det seg at fem biler manglet eksosanlegg, opplyser han til rb.no.

70.000 kroner – per bil

Ifølge Bjørnevåg koster det så mye som 70.000 kroner å erstatte eksosanlegget – per bil.

– Jeg fikk sjokk da jeg hørte prisen. Men anlegget består av både katalysator og dieselpartikkelfilter. Det er kostbare deler, sier Bjørnevåg.
Han beskriver framgangsmåten slik:

– De har lagt seg under bilen, skrudd løs det som kan skrus løs og brukt vinkelsliper på resten. I to av bilene har de også fjernet et vindu. Det virker veldig profesjonelt utført, sier han.

Bilselgeren innrømmer at han ble forbanna.

– To av bilene skulle hentes av kunder som kom med fly samme dag. Jeg hadde ikke annet valg enn å sette dem på fly hjem igjen.

For en drøy måned siden ble eksosanleggene fjernet fra fire biler hos Bertel O. Steen i Lørenskog.

– I det dyreste tilfellet kostet det 145.000 kroner for deler og arbeid. Det var en helt ny bil, opplyser Jan Fredrik Olberg hos Bertel O. Steen.

Ber publikum om hjelp

I Skedsmo er det registrert tre slike eksostyverier den siste måneden.

– Vi har ingen spor i noen av sakene og har svært lite å gå på, men vi mistenker at det er utenlandske kriminelle som står bak, opplyser politioverbetjent Frode Stenberg ved Lillestrøm politistasjon.

Han ber publikum om hjelp:
– Eierne av slike biler bør tenke over hvor de parkerer bilen sin. Publikum for øvrig kan være ekstra på vakt overfor mistenkelig aktivitet rundt biler av dette typen, og melde fra om mistenkelig aktivitet.

– Hva gjør politiet i slike saker?

– Vi gjennomfører åstedsundersøkelser, sjekker kameraovervåking i området og registrerer forholdet, svarer han.

Hvor de kostbare eksosanleggene tar veien kan ikke politiet svare på. Men én mulighet er at de monteres på biler som allerede er i landet, en annen mulighet er at de sendes som deler til utlandet.

En tredje teori er at tyvene først og fremst er ute etter katalysatorene, som inneholder ørsmå mengder edelmetaller, deriblant platina. Disse kostbare metallene kan gjenvinnes ved omsmelting og selges.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no – her:

- Går bilen mye bedre hvis jeg skifter eksosanlegg?