Støre: – Norge bør åpne for 10.000 syriske flyktninger

FOLKETS HUS, OSLO (TV 2): For aller første gang talte Jonas Gahr Støre til landsmøtet som leder i Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre gikk i dag på talerstolen i Folkets hus for å holde sin aller første landsmøtetale som leder i Arbeiderpartiet.

I forkant hadde det blant annet vært knyttet stor spenning til hva han vil si om asylpolitikken. Stadig flere i Arbeiderpartiet mener at partiet ikke har gjort nok, og krever at partilederen går inn for en mer liberal asylpolitikk.

Mangeåring Ap-mann og nå leder i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener Arbeiderpartiet må ta ansvar. Han vil Ap skal gi mer penger til Syria, og åpne opp for å ta imot 10.000 flyktninger på to år.

Jonas Gahr Støre tok ham på ordet, og i talen sin sier han at: «Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år.»

Dette var utvilsomt utsagnet som skapte mest entusiasme i salen på Folkets hus underveis i talen.

Venstre-leder Trine Skei Grande var imidlertid raskt ute med et svar til Ap-lederen på Twitter:

– Flott @jonasgahrstore at du også går for at vi skal ta imot 10 000 flyktninger!, skriver Skei Grande.

I intervju med TV 2 etter talen, utdyper partilederen litt rundt hva de mener 10.000 syriske flyktninger vil koste landet.

– Nå snakker vi om opptil 5.000 i 2015. Der viser våre oversiktstall at det vil koste 8-900 millioner kroner. Noe av det kan tas på det vi kaller bistandsbudsjettet. Og så vil det ligge litt over en milliard i 2016.

– Er du sikker på det?

– Ja, jeg er ganske trygg på at det er tallene. Men så er kostnadene ved å få god integrering i kommunene, finne bolig, gjør alt dette – det kommer i tillegg og er noe vi må avveie når vi legger en sånn ambisjon.

– Litt nervøs

Det er første gang i historien at Arbeiderpartiet skal velge en ny ledelse, uten at det er krangel eller diskusjon rundt hvem som skal inn; Hadia Tajik og Trond Giske.

I forkant av talen innrømmet Støre at han var litt nervøs. Rundt klokken 13.45 torsdag innledet med å takke for Odd Nordstogas musikalse innslag:

– Nå er det min tur, men jeg skal ikke synge min tale. Det hadde blitt en versjon av «Grisen står og hyler», sa Støre, til latter fra salen.

Ladet opp til kommunevalg

Støre tok raskt opp tråden med å kritisere dagens blåblå regjering.

– Nå ser vi en sosial mobilisering mot denne politikken – vi skal spille på lag med den mobiliseringen – og viktigst: Utvikle en annen politikk – et alternativ.

Han oppfordret til at valget i høst er første mulighet for velgerne til å gi beskjed.

– De mange valgene i høst er viktige, og sammen skal vi stå på for alle dere som er førstekandidatene våre.

Russland

Ap-lederen gikk videre til å snakke om Russland.

– Når Russland bruker militær makt mot en nabo, så får det følger. Vi og våre allierte i NATO står samlet om reaksjonene, sa Støre.

Samtidig la han vekt på at Norge må være en bidragsyter i å finne en politisk løsning.

Åpner for flere flyktninger

Støre viste videre til et Midtøsten i dramatisk omveltning.

– Vi ser også en region der millioner er på flukt, verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig.

Han uttalte blant annet at vi kan gi land som Italia en hjelpende hånd, med tanke på de mange båtflyktningene som ankommer landet.

Videre sier Støre at vi bør gjøre mer her hjemme, og da handler det om å ta i mot flere flyktninger.

–  En forutsetning er at kommunene er i stand til å ta i mot, bosette, hjelpe til slik at mennesker og familier kan komme i gang med livene sine. Og her har vi alle et ansvar. Vi som sitter på Stortinget, dere som styrer kommunene. På dette grunnlaget mener jeg at vi skal si klart i fra: Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år.

Vil fjerne vedtak

Støre snakket om den norske modellen, og at han mener regjeringen har tatt norske i feil retning. Han var innom arbeidsmiljøloven, og mener det er ille at Venstre og Krf ikke har satt en stopper for Frp og Høyre i saken. 

– Derfor gjør vi det klart; det mest midlertidige i forslaget om midlertidige ansettelser er forslaget selv. Vinner vi i 2017 fjerner vi det vedtaket!

Støre lovet også at han vil fjerne fedrekvoten som regjeringen har kuttet.

Fire store områder

Støre peker ut og snakket om fire store politikkområder som kommer til diskusjon på landsmøtet, og hvilke retning Arbeiderpartiet vil ta innenfor disse:

  • Klima
  • Kunnskap
  • Landet som vokser
  • Omsorg

Støre avsluttet med å snakke om at Arbeiderpartiets mål er å få tillit og ansvar. Både i 2017 og i kommunevalget i høst:

– I dag er det nøyaktig 150 dager til de første valglokalene åpner. Det er tiden vi har til å vinne velgere, til å skape vennskap og utvikle politiske allianser.

Se hele talen øverst!

 

MEST BRUKT: Denne ordskyen viser hvilke ord Støre brukte mest i sin tale. Foto: Wordle.net
MEST BRUKT: Denne ordskyen viser hvilke ord Støre brukte mest i sin tale. Foto: Wordle.net