VELTET I LAV FART: Denne unge gutten har fått en smertefull lekse i hva som kan skje om man kjører uten ordentlige klær. Foto: Politiet
VELTET I LAV FART: Denne unge gutten har fått en smertefull lekse i hva som kan skje om man kjører uten ordentlige klær. Foto: Politiet

Slik så gutten ut etter å ha veltet i 40 km/t

Politiet advarer mot å kjøre moped uten beskyttelsesutstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de sørlige delene av landet har varmt vårvær lokket fram tohjulinger av mange slag. Men det gjelder å passe på. Hvis uhellet er ute, kan det gå ille om man ikke har riktig beskyttelse.

Stein-Olaf Røberg, distriktsleder for Utrykningspolitiet i Østfold og Follo politidistrikt, sier motorsyklister er flinke til å bruke beskyttelsesutstyr. Verre er det med mopedister.

– MC-førere tenker sikkerhet når de kjører sykkel, det er noe de lærer enten når de tar førerkortet eller gjennom miljøet. Det er svært sjelden vi ser de kjøre uten ordentlig beskyttelse. Mopedførere ser vi veldig ofte i lett tøy, sier Røberg til TV 2.

Smertefull lekse

Mange ungdommer kjører moped, og tenker kanskje at hjelmen er alt de trenger av beskyttelse når de skal kjøre til skolen eller på trening. Men en velt kan svi selv om farten ikke er så stor.

Gutten på bildet har veltet i 40 kilometer i timen med joggebukse og t-skjorte. Store skrubbsår vitner om at han neppe kommer til å sove godt i tiden fremover.

Hjelm er påbudt sikringsutstyr når man kjører moped og motorsykkel. De fleste som kjører motorsykkel, velger i tillegg å bruke kjøredresser, ryggskinne og forsterkede sko. 

– Så kan man spørre om man trenger fullt beskyttelsesutstyr når man kjører moped? Svaret er at motorsyklister bruker jo det, og det er ikke alltid de kjører så mye fortere enn mopeder. Og om man velter, kan konsekvensene være voldsomme selv om hastigheten er lav, sier Røberg.

Dropp crocsen

Hvor mange som skades på denne måten er ikke godt å si. Røberg mistenker at mange ikke varlser om slike uhell til politi og forsikringsselskap.

Han oppfordrer mopedister til i hvert fall å ha på seg plagg som dekker armer og bein, samt å droppe sandaler eller crocs som kan hindre betjening av sykkelens pedaler.