ALEX VERSUS RØKLA: Alexander Kristoff (innfelt) er samtaletema på de fleste lags taktikkmøter før Paris-Roubaix. Foto: AFP Photo. Montasje: TV 2 Sport.
ALEX VERSUS RØKLA: Alexander Kristoff (innfelt) er samtaletema på de fleste lags taktikkmøter før Paris-Roubaix. Foto: AFP Photo. Montasje: TV 2 Sport.

Team Sky har «Kristoff-planen» klar: – Dette blir Alexanders bane

Men selv er nordmannen like avslappet som alltid - til tross for tapet av sin utvalgte hjelper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Compiègne (TV 2 Sporten): Alle mot én.

Dét kan fort bli scenariet når Paris-Roubaix nærmer seg slutten søndag ettermiddag.

Ingen vil ha med seg Alexander Kristoff inn på velodromen, men ingen har de siste ukene klart å kvitte seg med nordmannen før finalen.

Se Paris-Roubaix på TV 2 og Sumo fra 12.30 søndag!

Gode taktikkråd har den siste tiden vært dyre for alle andre enn Katjusja, men Team Sky har planen klar. Den planen består av tre hovedpunkter og ser slik ut:

Punkt 1: Utnytte Kristoffs svakhet
Team Sky har (minst) tre potensielle vinnere på laget i Bradley Wiggins, Geraint Thomas og Ian Stannard. Katjusja har én.

– Hvordan man blir kvitt ham? Det er et godt spørsmål. Om du hadde spurt meg før Flandern, hadde jeg sagt: «hekt ham av før sprinten». Men han bare stakk fra oss! Så vi må derfor gjøre det til et hardt ritt, et tøft ritt, og prøve å ha flere folk i finalen enn ham. Katjusja, laget hans, kommer til å bli hans bane. Laget hans er ikke så sterkt, og han kommer ikke til å ha mange rundt seg på slutten, sier Stannard til TV 2, før han lattermildt stiller et spørsmål han neppe forventer et positivt svar på:

– Men har ikke Kristoff snart vunnet nok?!

Team Skys sportsdirektør, Servais Knaven, sier seg enig i at laget «kanskje ikke er det sterkeste», og forteller deretter hvordan Sky skal utnytte det.

Punkt 2: Gjøre finalen «lang»
– Man må ta en sjanse og angripe ham tidlig. Finalen må bli «lang». Den må begynne tidlig. Vi kan ikke vente til Carrefour de l’Arbre, sier Knaven, og refererer til det fjerde siste brosteinspartiet.

Beryktede Carrefour de l'Arbre er 2,1 kilometer langt og er i en så begredelig tilstand at det, tradisjon tro, har blitt gradert som ett av tre femstjernersparti.

Alle 27 partiene blir gradert fra én til fem stjerner. Én stjerne betyr relativt enkelt. Fem stjerner betyr relativt håpløst. 

Se oversikten over alle partiene i faktaboksen til høyre!

Tilskuerne ved Carrefour de l'Arbre har et utall ganger tidligere fått bivåne det avgjørende øyeblikket i rittet. I år kommer partiet med mindre enn 20 kilometer igjen til mål. Får Sky viljen sin, er Kristoff distansert lenge før den tid.

Punkt 3: Være proaktive, ikke reaktive
I Flandern overrasket Kristoff de fleste ved å angripe i stedet for å vente på en eventuell spurt.

Det skal ikke skje også denne helgen, forteller Knaven.

– Vi kan ikke vente til Alexander angriper. Det gjorde alle forrige uke. Da stakk han med Terpstra, og ingen klarte å følge ham. Vi må angripe først, sier nederlenderen, som selv gikk helt til topps i Roubaix tilbake i 2001.

Kristoff: – Jeg er like avslappet på innsiden
Kristoff har vært sesongens store syklist så langt og kan gå helt til topps på Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) verdensranking om han vinner søndag. 

Idretts-Norge har som ventet tatt av i takt med at seirene har rullet inn, men selv virker 27-åringen helt uberørt av alt oppstyret. 

– Er du like avslappet og rolig som du fremstår?

– Ja, jeg er like avslappet på innsiden. Det er fortsatt bare et løp, og jeg kan ikke gjøre noe annerledes enn jeg pleier å gjøre, så sånn sett så er det ikke så spesielt at det er Paris-Roubaix. Jeg har allerede reddet hele sesongen og har ikke noe å tape, men jeg kan så klart gjøre det enda bedre.

– Er du redd for å mislykkes og ikke leve opp til forventningene?

– Nei, jeg er ikke redd for å mislykkes. Kommer jeg ikke til mål, så har jeg likevel hatt en bra klassikersesong, sier han til TV 2.

Mister håndplukket hjelper
En som ikke kommer til Roubaix søndag er Jacopo Guarnieri. 

Italieneren ble håndplukket av Kristoff i vinter og har vært en essensiell brikke i Katjusja-puslespillet i sin første sesong, men må stå over søndag på grunn av en akillesskade. Inn kommer Vladimir Isajtsjev.

Ved seg ved sin side får han også Marco Haller, Luca Paolini, Rüdiger Selig, Gatis Smukulis, Alexander Porsev og Viatsjeslav Kuznetsov. Dag Otto Lauritzen, som fullførte Paris-Roubaix en rekke ganger på 80- og 90-tallet, mener laget er sterkere enn på lenge.

– Kristoff har et sterkt lag, mye sterkere enn før, og laget er dedikert til ham. Paolini har vist bra form - han var fantastisk i Milano-Sanremo og vant jo også Gent-Wevelgem. Sky har kanskje flere kapteiner å spille på, men Kristoff har også et veldig bra lag.

Skys lag er som nevnt fullt av potensielle vinnere, men Knaven virket ikke helt sikker på hvem som var hovedkapteinen dagen før rittet.

– Det er vanskelig å si. Thomas og Wiggins er nummer en og to. Deretter har vi kanskje tre på samme nivå: Stannard, Luke Rowe og Bernhard Eisel. Mange har muligheten til å komme på pallen. Det kommer nok til å bli et veldig åpent ritt.