Malte norsk Charlie Hebdo-hyllest i Paris

PARIS (TV 2): Gatekunstneren AFK fra Bergen malte sin egen hyllest til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, og overrakte en versjon av gatekunst-verket til journalist Zineb El Rhazoui, som overlevde terrorangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er dypt rørt av gaven, sier Zineb El Rhazoui(33), som siden terrorangrepet har mottatt en rekke dødstrusler.

Ti kolleger av Zineb El Rhazoui døde da to menn stormet inn i lokalene til publikasjonen Charlie Hebdo i Paris. To politibetjenter ble også drept i angrepet.

Kunst i forkant

El Rhazoui møtte de norske gatekunstnerne i en tegneserie-bokhandel i Vitry-Sur-Mer. En gjeng med gatekunstnere fra Norge har siden fredag satt farge på denne forstaden til Paris. Kunstnerkollektivet BART har gjort Bergen til landets hovedstad for gatekunst.

Vitry-sur-Seine har også gjort gatekunst til sitt varemerke. Byen er en blanding av idyllisk fransk småby, og røff banlieue, det franske ordet for forstad.

– Jeg tror at gatekunsten, og kunst generalt, er mye mer i forkant av samfunnet, enn de intellektuelle, og mye mer avantgardistisk enn vi journalister, sier journalisten.

60 meter gatekunst

Hun ser klare paralleller mellom provokasjonene til satiremagasinet Charlie Hebdo og gatekunsten, som også ofte vekker sterke følelser. 

I løpet av helga blir en 60 meter lang mur dekorert med verk av både norske og franske gatekunstnere, flere av dem i verdensklasse.

Én av de dem er franske C215, som ofte kalles det franske svaret på Banksy. Kunsteren AFK er i gang med sitt bidrag på veggen.

– Det tar veldig lang tid å få ideen til å stemme, og få det visuelle uttrykket og å få frem poenget. Selve utførelsen tar ikke så lang tid, sier han, mens han sprayer på sjablongen han har brakt med seg fra Norge.

Politivakt over alt

For AFK har turen også et annet formål, nemlig å treffe journalist Zineb El Rhazoui fra satiremagasinet Charlie Hebdo. Siden terrorangrepet er det utstedt en fatwa mot henne, og hun har politieskorte overalt hvor hun beveger seg.

Så var også politiet på plass i god tid på møteplassen for de norske kunstnerne og CH-journalisten.

Hele kunstnerkollektivet BART fra Bergen står bak gaven til Zineb. I slutten av mars var hun på besøk i Bergen og fikk se Charlie Hebdo-bildet. AFK bestemte seg for å lage en versjon til Zineb og nå skal den skal overrekkes.

Hyller drept redaktør

Førstesiden av satiremagasinet som er en del av motivet på bildet er laget av den tidligere redaktøren i Charlie Hebdo, Charb.

Han og Zineb laget sammen en kritisk bok om islam og profeten av Mohammed.

– Jeg er dypt rørt over budskapet i dette bildet. Det er en bit av min kollega Charb, som ble drept. Det er han som har laget denne førstesiden, sier Zineb.

Hun lover å vise bildet til sine kolleger i Charlie Hebdo.

– Jeg er veldig stolt. Det er fantastisk fett at jeg har fått møte henne, sier AFK.