Hver dag roter noen i søpla til Wenche
Problemet med endevendte søppeldunker vokser i storbyer som Bergen og Oslo.
«En manns søppel er en annen manns skatt», sies det.
Men letingen etter skattene, den kan bli grisete.
I jakten på flasker, klær og andre ting av verdi, endevendes ofte søppelkasser, slik at innholdet blir liggende igjen på bakken.
Lei av søppelroting
Wenche Åsbø fra Bergen opplever daglig at hennes søppel blir gjennomgått av fremmede. Nå har hun fått nok, og har startet en underskriftskampanje på Facebook.
– Det er rett og slett motbydelig for meg, sier Aasbø.
At folk har behov for å finne gull i andres gråstein, skjønner hun.
– Jeg har forståelse for at folk har det tøft, men jeg har ikke forståelse for at de går i søpla vår og griser, for det er det de gjør, sier hun.
Treffer stadig innsamlere
Det er ikke bare Wenche som har lagt merke til at mennesker leter i søpla. De som tømmer søppel, møter stadig vekk innsamlerne.
– Det står plutselig en kar eller en dame med hodet oppi spannet og hiver ut søppel og plukker fram det de har lyst på, forteller Anton Rokne, renovasjonsarbeider i Bergensområdets interkommunale Renovasjonsselskap (BIR).
Han sier det særlig er flasker og klær som er populære søppelskatter.
Problem i hele landet
Spesielt de to siste årene har fenomenet med endevendte søppeldunker vokst i Bergen. Men også andre steder er problemet kjent.
– Vi har snakket litt med andre byer i landet, og det er flere som opplever problemet. Særlig storbyer som Bergen og Oslo har utfordringer med dette, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR.
Hun tror ikke problemet vil løses med det første.
– Vi lever i et overflodssamfunn i Norge, så vi kaster mange verdifulle ting, sier hun.
Tilbake hos Wenche, er frustrasjonen stor.
– Det går ikke an. Det er uverdig for dem, det er ekkelt for oss, og det skaper en kollisjon. Noen må gjøre noe, mener hun.

Rumenerne i «skrekkens hus» fikk 200 kroner og togbillett til Oslo

Fant 21 beboere blant rotter og avføring i «Skrekkens hus» i Bergen
