OPPGJØR: I dette innlegget tar danske Astrid Anna Bradtberg et oppgjør med en artikkel som har omtalt en vaksinegruppe på Facebook. (Foto: Privat)
OPPGJØR: I dette innlegget tar danske Astrid Anna Bradtberg et oppgjør med en artikkel som har omtalt en vaksinegruppe på Facebook. (Foto: Privat)

Sannheten om den hemmelige vaksinegruppen på Facebook

Denne artikkelen må dessverre sies å utgjøre lavmålet i mediedekningen om vaksiner, skriver danske Astrid Anna Bradtberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Akkurat nå herjer en artikkel som en gressbrann i sosiale medier, og dens tema blir lystig debattert på alle medieplattformer som måtte ha et ledig hull i programmet.

Artikkelen heter «Vaksine-debatt: Foreldre oppretter smittegruppe», hvor underteksten lyder: «På Facebook møtes foreldre for å få deres barn smittet med farlige sykdommer som meslinger og kusma» og er skrevet av to journalister for bladet «Vores Børn».

Av all den mediadekning de siste månedene omkring vaksiner og meslinger, må denne artikkelen dessverre sies å utgjøre lavmålet i både kvalitet såvel som i formidling og troverdighet.

La oss kikke litt nærmere på omstendighetene:

Er det en smittegruppe på Facebook? Ja, det er det. Den heter «Smittegruppe til børnesygdomme» og har eksistert i litt over et år. Gruppen henvender seg primært til folk som av en eller annen grunn ikke vaksinerer.

Oppfordrer gruppen til at foreldre skal finne og dele meslinger blant deres barn? Nei, det gjør den ikke.

Gruppens administrator har spesifikt skrevet i gruppens formål at det ikke skal søkes etter meslinger i gruppen, og denne regelen har stått der fra det første spede sekund gruppen ble dannet.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Det lyder jo misvisende, da det i artikkelen er sitert kommentarer fra gruppen hvor det søkes etter meslinger?

Se, nå blir det interessant! For det har vært tre forespørsler om meslinger i gruppen i de 13 månedene den har eksistert.

Den første ble skrevet den 22. februar i år, hvor administrasjonen kommenterte at det var mot gruppens regler å søke etter meslinger, og innlegget ble siden slettet.

Den andre kommentaren ble slått opp 11. mars i år fra et nytt medlem som var lagt til i gruppen samme dag (det var pussig nok også samme dag hvor en redaktør fra «Vores Børn» ble lagt til i gruppen, etter at hun hadde bedt om medlemskap). Administrasjonen skrev igjen at det ikke var tillatt i gruppen og oppslaget ble siden slettet. Før administrasjonen hadde sett innlegget og slettet det, var det kommet en kommentar til oppslaget fra et tredje medlem.

Både redaktøren og journalistene ble gjentatte ganger gjort oppmerksomme på at det var imot gruppens regler å søke meslinger, hvilket også var skrevet i den første kladd av artikkelen, som gruppens administrasjon leste (administrasjonen ville dog ikke legge navn til artikkelen, da de fant den usaklig og misvisende).

Men i den trykte, offisielle versjonen, er regelen om at det ikke skal søkes etter meslinger blitt slettet, og i stedet blir gruppen fremstilt som at den oppfordrer foreldre til det.

Det er ikke i tråd med virkeligheten og en alvorlig feil.

Den andre alvorlige feil «Vores Børn» begår, er å sitere fra en lukket gruppe uten å få samtykke. Ut over at det er uetisk, er det også ulovlig. Sitatet i «Vores Børns» artikkel er en korrekt sitert kombinasjon av to oppslag og en enkelt respons på et av oppslagene, altså tre personer i alt. Vi har fått opplyst fra to av personene at de ikke har gitt tillatelse til å bli sitert. Administrasjonen har kontaktet en jurist fra Pressenævnet og fått bekreftet at det er ulovlig.

Da administrasjonen har bevis på at to medlemmer av gruppen er blitt sitert uten samtykke, sendes det en klage til Pressenævnet mot «Vores Børn».

De tre kommentarer som har vært i gruppen omkring meslinger i gruppens levetid, har «Vores Børn» gjort til «en del» i artikkelen. La oss med en gang slå fast at tre kommentarer ikke er lik «en del». Det er misvisende informasjon.

I artikkelen heter det likeledes at «Vores Børn» har snakket med flere medlemmer av gruppen, som søker meslinger. Hvor de siterer forskjellige bruddstykker som er fra et faktisk intervju. Om det er en eller to personer bladet har snakket med, er vanskelig å avgjøre, fordi artikkelen ikke har kilder til mange av dens påstander. Gruppens administrasjon har kun fått bekreftet at «Vores Børn» har snakket med en person som har tillatt dem å sitere.

Men har ikke artikkelen et poeng i at vi skal diskutere det potensielt problematiske i at noen gjerne aktivt vil oppsøke meslinger? Jo, selvfølgelig, på samme måte som at vi skal diskutere samtlige nyanser på vaksineområdet som for eksempel:

  • at flokk-immunitet i forhold til vaksiner er en hypotese som formidles som en universell sannhet, hvor faktum er at antistoffer ikke er lik immunitet
  • at svekket, levende virus i vaksiner kan gi den sykdommen det vaksineres mot, hvor personen kan smitte andre (MFR inneholder svekket levende virus
  • at vaksiner ikke gir livslang immunitet (som sykdommer gjør), hvor vi reelt sett ikke vet når virkningen forsvinner, hvilket krever boosters livet igjennom, noe som er en dyr løsning vi ikke kjenner konsekvensene av
  • at det aldri er foretatt en grunnleggende studie som viser at vaksiner virker. Det ville kreve en studie med en kontroll- og en testgruppe, hvor en gruppe vaksineres og en annen ikke vaksineres. Den studien er aldri gjort
  • at vaksiner kan gi samme alvorlige alvorlige bivirkninger som sykdommene (de står alle listet i innleggsseddelen på vaksinen)
  • at det kun er cirka 10% av bivirkninger som innberettes, og det er derfor misvisende når eksperter uttaler at de vet at risiko ved sykdommen er høyere enn risiko ved bivirkninger. Det kan de i sakens natur ikke vite – de kan ha en personlig holdning til det, men de kan ikke vite det
  • at det er en stor risiko for at vaksiner er med på å skape kroniske sykdommer – og især autoimmune sykdommer
  • at mange leger mener at det er en utopi å tro at vi overhodet kan utrydde sykdommer ved å vaksinere
  • at flere og flere barn får kroniske sykdommer hvor det kan være farlig å vaksinere, da vaksiner er testet på friske barn og ikke på barn med kroniske sykdommer

(En bok som gjennomgår alle ovenstående punkter: «Dissolving Illusions, Disease, Vaccines, and the Forgotten History» skrevet av Dr. Suzanne Humphries)

Men det er ikke det artikkelen diskuterer. I stedet har den tatt en fjær og gjort den til fem høns på en usaklig, uetisk og ulovlig måte. Bladet har sitert uten samtykke, unnlatt å fortelle om gruppens regler og fått det til å se ut som om det er en «livsfarlig trend» gruppen har skapt (som en annen avis har utnevnt hele saken til å være, basert på artikkelen skrevet av «Vores Børn».

Smittekjeder er for det første ikke en «trend». Det å sende sitt barn over for å leke med naboens sønn eller datter, som enten hadde vannkopper, røde hunder, kusma (eller sågar meslinger) har vært helt alminnelig praksis i tiår. Denne konkrete gruppen på Facebook har utelukkende «delt» vannkopper, som det ikke vaksineres mot.

Bortsett fra det kan tre kommentarer om meslinger i en gruppe som har eksistert i 13 måneder, og et intervju med en mor, neppe kalles en trend.

Hvis vi skal kalle noe en trend, var det kanskje de mange hatske kommentarer som velter frem når en som ikke vaksinerer, trer offentlig frem. Kommentarer som «barnemorder», «idioter», «dere burde få dødsdommen» og «dere burde utvises fra landet» er kommet fra langt flere enn fire personer.

Red.anm: TV 2 skrev en artikkel basert på saken i voresbørn.dk.