To av tre nordmenn sier nei til søndagsåpne butikker

Et klart flertall går mot søndagsåpne butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil ha søndagsåpne butikker, men folket sier nei. 

Hele to av tre nordmenn, 67 prosent,  sier nei til å gjøre søndagen til handledag. Det viser en meningsmåling som TNS Gallup har gjort for TV 2. 30,3 prosent sier ja, mens 2,7 er i «vet ikke»-kategorien. 

Motstanden øker jo eldre man blir, skal vi tro meningsmålingen. For blant de yngste, de under tretti år, er det nærmest dødt løp. Motstanden øker også jo lengre nord i Norge man kommer.

Strid på Venstres landsmøte

Spørsmålet splitter også landsmøtet i Venstre, partiet som kan gi regjeringen flertall for shopping sju dager i uken.

Fylkeslederen i Nord-Trøndelag har levert et forslag om at Venstre-landsmøtet i Tromsø skal gå imot regjeringens planer om søndagsåpne handlesentre. Fredag kveld ble det avgjort at forslaget mot søndagsåpent ikke kommer til å bli behandlet på Venstres landsmøte.

– Aktiviteten i samfunnet blir stadig større. Det blir et stadig høyere tempo. Det vi trenger er at tempoet senkes noe, sier Tor Arne Garnvik (V) til TV 2.

Venstres partiprogram går inn for søndagsåpent. Trine Skei Grande og resten av partiledelsen vil fortsatt la kommunene avgjøre søndagsåpning, men i landsmøtesalen er mange uenige med egen ledelse - uansett om landsmøtet skal ta stilling til et motforslag eller ikke:

– Den beste næringspolitikken er å ikke åpne for søndagsåpne butikker, sier Maria Sefafia Fjellstrand, ordførerkandidat, Harstad.

– Man må legge til rette for at familiene kan ha et godt liv. Og det er ikke å handle alle ukens dager, mener Olav Kobbeltveit, ofrdførerkandidat, i Fjell.

– Vi har det så travelt ellers i uka, så vi trenger en dag bare for å roe ned, mener Terje Soløy, fylkesleder i Finnmark Venstre.

Venstre er på vippen i Stortinget, og kan sørge for flertall for regjeringens planer om søndagsåpne butikker. Regjeringens andre støtteparti, KrF, er mot søndagsåpent.