HORMONER: Det tar lang tid før man får utskrevet hormoner. (ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX arkiv)
HORMONER: Det tar lang tid før man får utskrevet hormoner. (ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX arkiv)

– Det sto mellom hormoner eller selvmord

Prosessen for å skifte kjønn i Norge er så krevende at flere medisinerer seg selv med hormoner uten legetilsyn.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer som ønsker å skifte kjønn opplever det som vanskelig å komme gjennom det trange nåløyet for å få behandling.

Flere velger å gå sin egen vei, for å få hormoner på veien til å bli enten kvinne eller mann. Noen kjøper hormoner på internett og medisinerer seg selv.

Fredag fikk Bent Høie overlevert en rapport som gir flere anbefalinger til hvordan systemet rundt kjønnsskifte bør være. Blant annet anbefaler de å fjerne steriliseringskravet som gjelder i dag.

Hadde ikke noe valg

«Thomas» er en av dem som medisinerte seg selv for å starte prosessen for å bli mann.

– Jeg visste at det var en risiko, men for meg handlet det egentlig om å leve eller dø, jeg ville ta mitt eget liv hvis jeg ikke kunne få bli mann, forteller 22-åringen.

Han ønsker ikke å stå frem med sitt egentlige navn og bilde, fordi han ikke er offentlig åpen om sin bakgrunn som jente.

Det tok et år fra han begynte på hormoner på egen hånd før Thomas fikk hormoner fra legen. Da hadde de allerede oppdaget på Rikshospitalet at han tok hormoner uten tilsyn.

Leder i LLH, Bård Nylund. (FOTO: LLH)
Leder i LLH, Bård Nylund. (FOTO: LLH)

– De sa at det var noe jeg selv måtte ta ansvar for, at de visste at det var mange som gjorde det og at de ikke kunne hindre det, sier Thomas.

Feilmedisinert

Da han fikk hormoner på resept etter omtrent to års tid med samtaler og diagnostisering på rikshospitalet viste det seg at 22-åringen hadde tatt for stor dose i forhold til hva han tålte.

– Jeg hadde høyere testosteronnivå i kroppen enn en biologisk født mann, så dosen ble ganske kraftig redusert da jeg fikk resept, forteller han.

Mange sliter psykisk

Mange av Thomas venner gjør det samme som han har gjort, selv fikk han hjelp gjennom en venn til å skaffe hormonene. Han sier risikofaktoren er ubetydelig for mange.

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor krevende det er å leve som ett kjønn men å bli lest som et annet, man går gjennom en diskriminering så å si hele tiden, sier han.

– Man får ikke være noe annet enn en transperson, det er vanskelig å jobbe, bli kjent med andre og ikke minst måten man ser på seg selv blir negativ.

Han har flere venner som i likhet med han selv har vært svært deprimerte i perioden før de kommer i gang med prosessen for å skifte kjønn. 

– Mange jeg kjenner føler eller har følt som jeg gjorde, at de er så nedbrutt at de ønsker å ta sitt eget liv dersom de ikke får hjelp, forteller Thomas.

Er kjent med problemet

Leder i landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund er kjent med at personer som ikke er diagnostisert med transseksualisme starter egen behandling. 

– Det beviser at vi ikke har et system som fungerer for disse menneskene, dette er noe folk gjør i ren desperasjon, sier Nylund.

Han sier det er flere som føler det som Thomas, at det er et være eller ikke være.

– For mange finnes det ikke et alternativ, dette er svært alvorlig for de det gjelder, sier Nylund som mener et bedre helsetilbud er løsningen på problemet.