HAN ER TILBAKE: En fornøyd Grant Hackett etter tredjeplassen på 400 meter fri i det australske mesterskapet. AFP PHOTO/Peter PARKS
HAN ER TILBAKE: En fornøyd Grant Hackett etter tredjeplassen på 400 meter fri i det australske mesterskapet. AFP PHOTO/Peter PARKS

Svømmestjernen la opp og fikk problemer med rus og familievold. Så gjorde han et utrolig comeback

Grant Hackett (34) la opp etter OL-sølvet i 2008. Nå er verdensrekordsholderen klar for det australske VM-laget igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks og et halvt trøblete år etter at han la badebuksen på hyllen er Grant Hackett tilbake i bassenget, og comebacket imponerer stort.

I det nylig avsluttede australske mesterskapet kvalifiserte han seg til det australske laget til VM i Russland i august etter tredjeplass på både 200 og 400 meter fri.

– Dersom jeg for ti år siden hadde kommet til VM bare som stafettsvømmer ville det vært en enorm skuffelse. Men akkurat nå er dette en av de største prestasjonene i livet mitt, sier Hackett etter det utrolige comebacket.

For etter år med rusmisbruk, bråk og overskrifter stort sett prega av skandaler er den australske svømmestjernen i medias søkelys av sportslige grunner igjen.

PÅ HØYDEN AV KARRIEREN: Grant Hackett etter verdensrekord på 1500 meter fri i 2001. FOTO: AP Photo/Itsuo Inouye
PÅ HØYDEN AV KARRIEREN: Grant Hackett etter verdensrekord på 1500 meter fri i 2001. FOTO: AP Photo/Itsuo Inouye

Innehar den eldste verdensrekorden

Det er ikke første gang. I en årrekke var Hackett bokstavelig talt uslåelig. Mellom 1996 og 2007 var langdistansesvømmeren ubeseiret på favorittdistansen 1500 meter fri. Verdensrekorder ble det også og hans legendariske kortbanerekord på 14.10,10 fra 2001 står fremdeles.

I en sport som har hatt enorm fremgang, og i tillegg hadde et par år med superdrakter som forbedret prestasjonene kraftig, forteller det en del om nivået på Hackett på høyden av karrieren. Rekorden er den eldste av alle, og den eneste gjenlevende som er satt før superdraktenes inntog i 2008.

Alt kommer imidlertid til en ende, og sjuendeplassen på 1500 meter fri under VM i Melbourne i 2007 fortalte at en æra nærmet seg slutten.

Etter OL-gull på favorittdistansen 1500 meter fri både på hjemmebane i Sydney (2000) og i Athen (2004) ville Hackett blitt den første mannen til å vinne en og samme svømmeøvelse i tre olympiske leker på rad.

– Hatet svømming

Hackett var i bedre form enn året før, men det gikk ikke. Tunisiske Oussama Mellouli, dopingtatt bare litt over et år i forveien, tok Afrikas første OL-gull i bassenget da han slo inn på 14.40,84.

Hackett ble nummer to med 14.41,53, og da var nok nok.

– For å være ærlig så hatet jeg sporten lenge. Jeg ville ikke engang å gå i et badekar, sier 34-åringen.

Men forakten for svømmingen var ikke det største problemet den da 28 år gamle storsvømmeren skulle møte i tiden etter idrettskarrieren.

Sovemiddelet som ble en forbannelse

I en årrekke var bruken av sovemiddelet Stilnox utbredt på det australske svømmelandslaget. Det var lagets leger som fordelte bruken, og utøverne fikk bruke legemiddelet som en måte å få roen før store stevner og for å gjøre flyreisene lettere.

Det skulle bli en forbannelse for flere av svømmerne, deriblant Hackett.

En drapstrussel etter at svømmestjernen og hans sangerkone Candice Alley gikk fra hverandre i 2012 var det som fikk ham til å vende seg til sovemiddelet i doser som var alt annet enn sunne. 

– Han ble truet på livet av en bande med velkjente kriminelle. Det er et faktum, sier far og ex-politimann Neville Hackett til Daily Telegraph.

– Jeg vet at han brukte Stilnox da han svømte, men det var den hendelsen som fikk det til å bikke over i misbruk.

Vold i alkoholrus

Rusproblemer hadde han imidlertid hatt en stund før den hendelsen. 

Selve splitten fra konen kom, blant annet, som en konsekvens av et alkoholdrevet raseri der Alley måtte ringe politiet i frykt for sin ektemann.

Hackett slo hull i veggene, knuste konens dyrebare piano, ødela en dør og flere bilder. Gulvet i leiligheten var dekket av knuste gjenstander og flasker da politiet til slutt var på stedet.

Konen og parets barn var i dette tilfellet uskadd fysisk, men Candice Alley mer enn antydet til politiet at mannen hadde brukt fysisk vold mot henne tidligere. 

Det endelige nådestøtet for ekteskapet kom etter en ny fuktig kveld på prisutdelingen The Logies, tilsvarende norske Gullruten. Hackett ble sendt hjem etter å ha havnet i en matkrig med en realitydeltager. Hjemme ventet en ny krangel med konen, før han endte kvelden på en nattklubb der han drakk bort sorgene.

Påfølgende bruddet fikk han dødstruslene og alkoholproblemene eskalerte til uvettig bruk av legemidler.

Familien grep inn

Det hele kulminerte i februar 2014 da en tydelig forvirret, ruset og halvnaken Grant Hackett dukket opp i en hotellobby på jakt etter sin fire år gamle sønn, Jagger. Sønnen ble funnet alene på hotellets 20. etasje.

Da innså familien til den tidligere svømmestjernen virkelig problemet, og gjennom en familieintervensjon ble han innlagt på rehabilitering. En del av løsningen ble å begynne med svømming igjen, og en retur til hans gamle trener Dennis Cotterell.

Historien er ikke ulik Ian Thorpes. Hackett var i skyggen av Thorpe store deler av sin karriere, i alle fall i stjernestatus og internasjonal anerkjennelse.

STJERNER: Grant Hackett (t.v) og Ian Thorpe etter OL-finalen på 400 meter fri i 2004. Thorpe vant foran Hackett. FOTO: AP Photo/Mark Baker
STJERNER: Grant Hackett (t.v) og Ian Thorpe etter OL-finalen på 400 meter fri i 2004. Thorpe vant foran Hackett. FOTO: AP Photo/Mark Baker

I form av comebacket setter imidlertid Hackett to år yngre Thorpe i skyggen. Han prøvde seg på et comeback før OL i London. Det endte dårlig og «Torpedoen» havnet tilbake i rusproblemer.

For Grant Hackett ender trolig comebacket med i OL i Rio, som 36-åring. Litt over ett år etter at han la seg inn til rehabilitering er han klar for VM i Kazan. Med ytterligere ett og et halvt år med trening er det ikke utenkelig at han er medaljekandidat.

– Han er allerede kommet lenger enn han forventet. Nå er det mer en mental utfordring. Han har en mesters holdning du ikke kan kjøpe, slik er fyren, sier trener Dennis Cotterell.

KILDER: Wikipedia, News.com.au, Daily Telegraph, The Guardian, SwimVortex, Yahoo.