KNIVTRUET KAMERAT: Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) truet kameraten med kniv for å få hjelp til å fjerne liket av stefaren. Her under et fengsligsmøti Gjøvik tingrett i september. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
KNIVTRUET KAMERAT: Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) truet kameraten med kniv for å få hjelp til å fjerne liket av stefaren. Her under et fengsligsmøti Gjøvik tingrett i september. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Kamerat (21) ble truet til å hjelpe med likfjerning:

– Jeg var redd han skulle drepe meg også, siden jeg var det eneste vitnet

SØR-GUDBRANDSDAL TINGRETT (TV 2): Etter at Kim Andreas Kristiansen (24) hadde drept stefaren sin, fikk han hjelp at kameraten (21) til å fjerne liket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenkte at nå er livet mitt ødelagt. Jeg skjønte jo at nå blir jeg dratt inn i dette her, fortalte vennen til Kim Andreas Kristiansen i retten fredag. Han snakket om øyeblikket da han skjønte at Kristiansen ville ha hjelp til å fjerne levningene av et lik.

Vennen var den første som ble arrestert etter drapet på Kim Andreas Kristiansens stefar, Bjarte Hansen, i august i fjor.

Kameraten ble først siktet for falsk forklaring og medvirkning i forbindelse med drapet. Nå er statusen gått fra å være siktet til å være fornærmet i saken.

Under forklaringen sitter Kristiansen utenfor døren, ute av syne for vennen. 21-åringen har på forhånd varslet om at det ville være vanskelig for ham å forklare seg med Kristiansen til stede i retten.

Kjempet mot tårene

I retten forklarer han seg i detalj om hvordan han midt på natten ble ringt opp av Kristiansen, som virket desperat etter å få hjelp til noe.

Han forklarer at da han kom til boligen til Kristiansen, ble han truet med kniv til å gå inn i huset.

– Vi går ut av bilen, han sier; «ikke prøv å stikke av». Jeg sa flere ganger under prosessen, «bare la meg dra. Jeg skal ikke si noen ting, bare la meg dra». 

Men Kristiansen truet ham inn i gangen på huset. Vennen kjemper mot tårene når han forteller retten om synet som møtte ham innenfor døren.

– Jeg skjønner når jeg kommer inn at han vil jeg skal hjelpe ham med å få det bort. Jeg er lamslått, jeg sier bare «Kim, hva er det du har gjort». Han ler mye, han virket psykotisk på meg. 

Redd for å bli neste offer

Kristiansen ber vennen om å hjelpe ham med å pakke inn liket og frakte det vekk. Han forteller at han føler det er nytteløst og forbundet med livsfare å nekte gjøre som Kristiansen sier.

– Jeg ville ikke skape en konflikt ved å nekte å gjøre noen ting, for jeg følte at livet mitt sto på spill.

De to kjører med liket av stefaren i bagasjerommet opp mot hytteområdene i Hafjell. Her kjører de inn i et skogsområde hvor Kristiansen vil grave ned liket. Vennen forteller at han hele tiden er redd for livet sitt.

– Jeg var redd for at han skulle drepe meg også, siden jeg var det eneste vitnet.

– Jeg sier «Kim, vær så snill å ikke drep meg». Han sier «slapp av, jeg er glad i deg, gjør som jeg sier så går dette bra».

Vennen forklarer i retten at han vurderte å stikke av flere ganger, men at han aldri fikk den muligheten.

Visste han ville bli tatt

Vennen forteller at han i tiden etter drapet forsøkte å oppføre seg normalt overfor venner og familie.

– Jeg prøvde så godt som mulig å blokke ut det som hadde skjedd med å gjøre dagligdagse ting.

Etter noen dager leste han at Kristiansen var forsvunnet og at politiet etterlyste ham.

– Jeg innså at Kim plutselig var savnet, og da sto jeg plutselig alene om dette her. Jeg visste at det bare var et tidsspørsmål før jeg ble tatt, sier 21-åringen fra vitneboksen.

– Jeg bare tilbragte tiden med dem jeg er glad i.

Var siktet for medvirkning

Han fikk først en telefon fra politiet som spurt om han hadde vært i kontakt med Kristiansen drapsnatten.

– Jeg sa at han hadde ringt meg, men at jeg ikke hadde reist til ham.

Han ble like etterpå pågrepet på skolen og siktet for medvirkning i forbindelse med drap og falsk forklaring.