SPIONERTE: Russland skal ifølge The New York Times hatt spioner i NATO-delegasjonen. Foto: NATO
SPIONERTE: Russland skal ifølge The New York Times hatt spioner i NATO-delegasjonen. Foto: NATO

– Russiske spioner i NATO-hovedkvarter

Norsk-ledet etterretningsorgan har avdekket russisk spionasje i hovedkvarteret i Brussel.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor begrenset NATO russiske tjenestemenns adgang til NATO-hovedkvarteret i Brussel, og nå må den russiske delegasjonen skrumpes til 30 personer. Årsaken er ifølge The New York Times at Russland har plantet spioner i delegasjonen.

Den russiske NATO-delegasjonen har tidligere vært på 70 personer, og ble i fjor redusert til i overkant av 50. Begrensingen i antall delegasjonsmedlemmer skal gjelde alle 41 land som deltar i NATOs partnersamarbeid, men det er ifølge The New York Times bare Russland som realiteten rammes.

Det er for tiden Norge som har formannsvervet i NATOs etterretningskomité, Civilian Intelligence Committee (CIC). Politiets sikkerhetstjeneste (PST) deltar i komiteen, som ifølge avisens kilder har utarbeidet en gradert rapport om den russiske spionasjen.

PST ønsker ikke å kommentere saken, men viser til at tjenesten i sin trusselvurdering sier at russisk etterretning har det største skadepotensialet for norske interesser:

«Russisk etterretning søker informasjon om Norges og NATOs militære kapasitet, aktiviteter og strategier. Innsikten etterretningsvirksomheten gir, kan styrke Russland militært. Samtidig kan den svekke både Norges og alliertes sikkerhetspolitiske interesser.»

I sin femte og siste tale til Oslo Militære Samfund som sjef for E-tjenesten, slo generalløytnant Kjell Grandhagen fast at Russland står bak omfattende etterretningsoperasjoner rettet mot Norge.

Det er ikke første gang at russiske NATO-delegater blir anklaget for spionasje. I 2009 ble to russiske diplomater sparket ut av NATO-hovedkvarteret i Brussel, en av dem kunne angivelig knyttes til Putins toppspion som også lurte NorgeEt Wikileaks-dokument fra 2009 beskriver hvordan Russlands daværende NATO-ambassadør Dmitrij Rogozin reagerte da utvisningene ble kjent.

Forholdet mellom NATO og Russland ble kraftig forverret i 2014, etter annekteringen av Krim og Russlands innblanding i Øst-Ukraina. Vår nabo i øst har økt sitt militære nærvær i nordområdene, Svartehavet og Østersjøen, samtidig som NATO har utplassert styrker i Øst-Europa.

I mars kritiserte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg den russiske presidentens anklager om at vestlige land konspirerer for å destabilisere Russland, og mente Vladimir Putin drev med propaganda

Norden samler militære krefter 

De fem nordiske landene skal nå utvide det militære samarbeidet for å møte russisk militær aggresjon.

Forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og utenriksministeren på Island har sammen skrevet en kronikk i Aftenposten fredag der de forteller om et utvidet nordisk militært samarbeid.

Teksten – som har form av en erklæring – er et direkte svar på aggressiv russisk opptreden i de nordiske landenes nærområder. Teksten trekker også inn utvidet samarbeid med de baltiske landene.

Forsvarsekspert og professor Janne Haaland Matlary fastslår at budskapet innebærer en felles avskrekking. Og at samarbeidet som beskrives, inkludert militære øvelser, er så langt man kan trekke ikke-NATO landene Sverige og Finland inn i et fellesskap, uten at det handler om et NATO-medlemskap.

– For Sverige og Finlands del ligner dette på forberedelser til NATO-medlemskap, sier hun.

Haaland Matlary, som sitter i forsvarsminister Ine Eriksen Søreides ekspertgruppe som skal se på Forsvarets forutsetninger for å kunne løse sine mest krevende oppgaver, konstaterer overfor Aftenposten at Russland vil oppfatte budskapet fra de nordiske statsrådene som aggressivitet. (TV 2/NTB)