FÅR RAPPORTEN: Ekspertgruppa anbefaler å fjerne steriliseringskravet for å skifte juridisk kjønn. (FOTO: Ronnie Baraldsnes/TV 2)
FÅR RAPPORTEN: Ekspertgruppa anbefaler å fjerne steriliseringskravet for å skifte juridisk kjønn. (FOTO: Ronnie Baraldsnes/TV 2)

Ekspertgruppe vil gjøre det like lett å bytte kjønn som å bytte navn

Nordmenn kan slippe å måtte sterilisere seg for å skifte kjønn i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et drøyt år har en ekspertgruppe fra Helsedirektoratet jobbet med en rapport med anbefalinger til en ny praksis for kjønnsskifte i Norge.

Gruppa anbefaler at regjeringen fjerner kravet om sterilisering for å skifte kjønn.

I dag må personer steriliseres for å få nytt juridisk kjønn, noe flere andre land har gått bort i fra etter at det har blitt fastslått ulovlig.

Amnesty har også kritisert den norske praksisen, og hevdet det er i strid med menneskerettighetene

Kort fortalt ønsker gruppa at personer som er født inn i et kjønn men lever som et annet, skal slippe å være oppført som det fødte kjønnet i personummer og i pass.

Ekspertgruppen ble oppnevnt av helseminister Bent Høie i 2013, og ble overlevert Høie fredag formiddag. Gruppa anbefaler at man skal kunne søke om å skifte juridisk kjønn, på en måte som kan sammenlignes med å skifte navn.

Se Luca fortelle om utfordringene i programmet Underhuset her:

Ligner på dansk ordning

Ordningen finnes allerede i Danmark, men her må personen være i en såkalt refleksjonsperiode i seks måneder, etter å ha søkt om skifte. Det betyr at man på bekrefte søknaden et halvt år etter å ha søkt første gang.

– Dette gir signaler om at vi ikke er sikre nok til å bestemme oss for å bytte juridisk kjønn, og slik vil vi ikke ha det, sier Luca Espseth, som har vært med på å utarbeide rapporten.

Luca ble selv født i jentekropp, og er fortsatt en kvinne i offentlige papirer. Han sier en slik ordning de anbefaler vil ha stor betydning for mennesker i hans situasjon.

– Vi ønsker å bli anerkjent av staten slik alle andre personer blir i Norge, det blir vi ikke når vi må leve med et juridisk kjønn vi ikke kan identifisere oss med, sier Espseth.

Enormt utleverende

Han forteller om en stor hverdagslig byrde ved å være juridisk kvinne, dagligdagse situasjoner som andre kanskje ikke tenker over.

– Det er ikke bare i passkontrollen, men også på postkontoret eller på apoteket. Det skaper situasjoner hvor det føles som vi utleverer enormt mye av oss selv til personen som sitter der i skranken, forteller Espseth.

Politisk enighet

Det var den forrige regjeringen som satt ned ekspertutvalget til å skrive rapporten. Dagens helseminister Bent Høie har også gitt klare signaler om at dagens praksis må forandres og at rapporten vil bli tatt godt i mot.

– Dette er et spørsmål som er utrolig viktig for de det berører, i noen tilfeller kan det faktisk være snakk om liv og død, sier Høie etter å ha mottatt rapporten.

Han tror mange har blitt mer klar over behovet for klare ordninger rundt kjønnskifte den siste tiden.

– Jeg tror spesielt TV 2 serien «Født i feil kropp» hvor vi fikk se også svært unge barn som var tydelige på dette, åpnet øynene for mange, sier Høie til TV 2.

Desentralisert helsetilbud

Det har vært bred politisk enighet om at dagens praksis må endres, blant annet unge venstre har vært ute å ønsket endring.

ENGASJEMENT: Mange har ventet lenge på rapporten. (FOTO Ronnie Baraldsnes/TV 2)
ENGASJEMENT: Mange har ventet lenge på rapporten. (FOTO Ronnie Baraldsnes/TV 2)

Rapporten anbefaler også et bredere helsetilbud for personer som ønsker å skifte kjønn. I dag er det kun en enhet på Rikshospitalet i Oslo som gir behandling, samtaler og kirurgi og systemet har tidligere fått kritikk for å være for vanskelig å komme gjennom.

Gruppa ønsker behandling skal desentraliseres og tilbys regionalt.

Stor dag

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund sier det er en stor dag for organisasjonen. 

– Dette har vi ventet på lenge, og det er gode anbefalinger i rapporten. Nå håper vi bare dette blir etablert som praksis i Norge innen kort tid, sier Nylund etter at rapporten er overlevert.