På denne listen er Frp mindre enn Venstre

– Trivelig å gå inn i valgkampen med, sier venstreleder Trine Skei Grande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fem måneder igjen til kommunevalget har fristen for å levere lister gått ut. TV 2 har kartlagt hvilke partier som stiller til valg i alle landets 428 kommuner.

Fjerde størst

Få timer før Venstres landsmøte åpner i Tromsø får partileder Trine Skei Grande se TV 2s oversikt, som viser at Venstre har passert Fremskrittspartiet og dermed er fjerde størst i antall kommuner de stiller til valg i. 

– Vi er fjerde største parti når det gjelder listestilling, det synes jeg er trivelig å gå inn i valgkampen med.

– Hvordan føles det å slå Frp?

– Det føles bra å slå alle. Vi skulle gjerne fått til flere men 317 lister er en flott rekord og en godt grunnlag for lokalvalget som vi nå skal inn i, sier Skei Grande.

Venstre stiller til valg i 317 av landets 422 kommuner, seks flere enn partiet gjorde for fire år siden. For Fremskrittspartiet peker pilene motsatt vei. TV 2s oversikt viser at Frp bare har levert egne lister i 307 av landets kommuner.

Ap landets største

Arbeiderpartiet er som vanlig ved lokalvalg det partiet som stiller til valg i flest kommuner. I hele 422 av landets 428 kommuner kan innbyggerne velge en ren Ap-liste. Senterpartiet er nest størst med 389 rene lister, mens Høyre stiller til valg med egne lister i 380 kommuner.

Deretter følger Venstre med liste i 317 kommuner og Fremskrittspartiet med 307. 

– Nå stiller vi til valg i flere kommuner enn de fleste andre partiene. Når vi er fjerde størst så er det ikke så mange som er over oss, men ganske mange som er under oss, sier Skei Grande, som mener det har vært lett å mobilisere folk for å stille på en Venstre-liste i år.

Miljøpartiet De Grønne er det partiet som opplever størst vekst ved årets kommunevalg. Partiet stiller egne lister i 212 kommuner.

Om tallene

TV 2s oversikt tar utgangspunkt i antall kommuner der partiene har levert inn egne lister foran høstens valg. Enkelte av partiene opererer med høyere tall enn oversikten, fordi de enten regner inn bydelslister i Oslo eller felleslister med andre partier.

TV 2 har valgt å kun presentere antall rene partilister, slik det også gjøres i valgstatistikken. Fristen for å stille liste var 31. mars. Opplysningene om antall lister er hentet inn fra partiene og kommunene. Den endelige oversikten over hvor mange lister som stiller til valg foreligger først i juni.