Sønnen døde etter å ha blitt kvalt av en ranselsnor i barnehagen:

Adrians far:  – De har ikke passet på ham!

ÅLESUND (TV 2): Familien mener sønnens død ikke var en ulykke, men grov omsorgssvikt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Du leverer barnet ditt i barnehagen, friskt og raskt, og på kvelden blir han kjørt ned på kjølerommet på sykehuset. Det er den brutale sannheten, sier Adrians far, Geir Gjærde til TV 2.

27. juni i fjor skjedde det som ikke skal skje. Geir får en telefon om at hans fire år gamle sønn Adrian er funnet livløs.

– Og så hører jeg bare stemmen til samboeren min, som sier «Du må dra til barnehagen med en gang! De driver med gjenoppliving av Adrian».

– Hvis dette er de siste minuttene i min sønns liv

Mamma Irene og storesøster var på korpstur i Trondheim, og kunne ikke gjøre stort. Pappa Geir kom raskt på plass. Der fikk han se det en pappa ikke skal se.

– De mente vel at det ikke var bra at jeg sto der og fikk disse inntrykkene, men jeg ba om å få bli. Jeg sa rett ut at hvis dette er de siste minuttene i min sønns liv, så skal jeg være her.

Helsepersonell jobbet intenst med å få liv i den lille kroppen, slik lydloggen TV 2 har fått tilgang på viser:

AMK: «AMK hører 04».

Ambulanse: «Ja, litt tilbakemelding fra stedet der. Vi holder på med gjenopplivning. Runde to i sløyfa. Vi har gitt adrenalin. Asystole (støy) … på andre. På rytmeanalyse har vi muligens noen små komplekser. Vi holder på som bare det».

– Han var jo allerede borte

– Jeg skjønte ganske raskt at dette var meget alvorlig. Han var jo borte allerede.

Adrian ble fraktet til sykehuset, mens pappaen sitter i sjokk i bilen bak.

Ambulanse: «Vi har ikke fått noe rytme, asystole var siste avleste. Pasienten er intubert. Far kommer med legebilen, så hvis dere kan assistere oss litt der inne».

– Og så får jeg da beskjeden om at de må avslutte. Da raser jo verden sammen.

Kan ha vært uten tilsyn i en halv time

Familien ønsker at historien om Adrian skal bli kjent. De spør seg hvordan det er mulig at slikt kan skje i en barnehage med mange til stede.

Geir Gjærde sier at Adrian kan ha vært uten tilsyn i over en halv time før han ble funnet, kvalt i en ranselsnor.

– De har ikke passet på ham. Du kan ikke bortforklare disse tingene med en ulykke. Dette kunne vært avverget. Vi må også kunne forvente at barnehagen vet hvor de er, hva de gjør, hvem de er sammen med, og også ha en viss formening om hvor lang tid det har gått siden de sist så barna. 

Har gjennomgått rutinene

Dødsfallet er ferdig etterforsket av politiet. Statsadvokaten vurderer nå det strafferettslige.

Barnehagen ønsker ikke å stille til intervju med TV 2, men sier til Sunnmmørsposten sier styreren at de har hatt en gjennomgang av egne rutiner etter dødsfallet. 

Det er mager trøst for Adrians familie. 

– Vi har mange gode minner av han. Han var en glad gutt, berørte mange, mange var glad i ham, og det er veldig mange som savner ham, selvsagt, sier faren.