KASTET UT: Fatema og familien får ikke prøvet saken sin på nytt etter at regjeringen ble enig om en ny asylavtale. (Foto: Privat)
KASTET UT: Fatema og familien får ikke prøvet saken sin på nytt etter at regjeringen ble enig om en ny asylavtale. (Foto: Privat)

– Politikerne ofret Fatema (11)

Fatema og familien får ikke prøvet saken sin på nytt. De fryktet for livet og flyktet til fots fra Kabul til Iran. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vet ikke hva som kommer til å skje med oss, men jeg håper at vi kan komme tilbake til Norge, sier Fatema på telefon fra familiens nye skjulested utenfor Teheran.

11-åringen er preget av de dramatiske hendelsene familien har vært igjennom.  Etter fire og et halvt år i Norge kom politiet på døra i januar i fjor, og tvangssendte familien fra Ål i Hallingdal til Kabul.

UT PÅ TUR: Fatema på aketur mens hun bodde i Norge.
UT PÅ TUR: Fatema på aketur mens hun bodde i Norge.

Gikk istykker skoene

For kort tid siden flyktet familien fra det kummerlige rommet de bodde på i en midlertidig bosetting for internflyktninger i Kabul til Teheran, fordi de følte seg utrygge. Den 2000 kilometer lange flukten skjedde delvis til fots.

– Det var veldig, veldig vanskelig. Faren min måtte bære lillebroren min nesten hele tiden. Jeg måtte hjelpe moren min og holde henne i hånden så hun ikke falt. Vi har gått istykker skoene, forteller Fatema.

– Skammelig

Avtalen regjeringen inngikk med KrF og Venstre om at lengeværende barn som ble kastet ut av Norge i fjor skal få en ny sjanse, gir ikke nytt håp for Fatema og familien.

De oppholdt seg mer enn lenge nok i Norge, men ble kastet ut før 1. juli, som Høyre, Frp, Venstre og KrF satte som en grense.

– De har ofret Fatema og de andre barna som ble sendt ut før 1. juli i den politiske hestehandelen, sier Espen Karlsen i støttegruppen for familien.

Han er skuffet over politikeren.

– Det er litt skammelig, sier han.

Tapte i retten

Utvisningen av barnefamilien ble klaget inn for Oslo Tingrett, men familien tapte. Tingretten mente familien ville klare seg i Kabul, til tross for at UDI og FNs høykommisær har frårådet å sende barnefamilier til internflukt i Kabul på grunn av elendige humanitære forhold.

Støttegruppen i Ål har samlet inn penger til en ankesak, og håper fortsatt Fatema kan komme tilbake til vennene sine på Torpo og Ål.

Snakker bare norsk

Familien lever i skjul på en går utenfor Teheran, forteller Fatema.

– Det er litt tryggere her, men vi kan ikke gå ut eller gå på skole, for vi har ingen bevis, og  faren min kan bli arrestert, sier Fatema.

– Snakker du mye norsk fortsatt?

– Broren min og jeg snakker alltid norsk sammen, og det gjør vi til foreldrene våre, også, forteller 11-åringen.