SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. FOTO: TV 2.
SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer. FOTO: TV 2.

God morgen Norge- Wenches ukesmeny

Lurer du på hva du skal spise denne uken? La deg inspirere av TV-kokk Wenche Andersens oppskrifter!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG:  Rundstykker med havre

Cathrine fikk velge hva Wenche skulle lage på hennes første sending som ny programleder. Hun ville ha "noe med havre", og Wenche skuffer selvsagt aldri.

Dette trenger du:

  • 3 gulrøtter
  • 1 beger matyoghurt, kesam eller 3 dl skummet kulturmelk (evt. vann for de som ikke tåler melk)
  • 6 dl vann
  • 1/2 dl rapsolje til baking
  • 1-2 ss honning (kan sløyfes)
  • 50 g gjær
  • 2 ts salt
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 2 dl linfrø
  • 2 dl havregryn
  • 14-15 dl grovbakstmel, grovt speltmel
  • Havregryn eller linfrø til dryss.

Slik gjør du:

Skrell, og riv gulrøttene fint på et råkostjern.
Varm opp yoghurt, vann, olje, honning og revne gulrøtter til fingervarmt.
Smuldre gjær i blandingen (tørrgjær tilsettes sammen med melet). Tilsett salt, solsikkekjerner, linfrø, havregryn, ca 12 dl grovbakstmel/grovt speltmel.
Elt godt sammen.
Tilsett resten av melet og elt til en smidig glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 30 min.
Ha deigen på et melet bakebord, elt sammen og del i ca 20 biter.
Trill ut til avlange små brød og sett på stekebrett.
Dekk til og etterhev i ca 45 min.
Pensle med litt vann og dryss med havregryn eller linfrø.
Stek i varm stekeovn ved 225 oC, på midterste rille i 12-15 min.
Avkjøl på rist.

Småbrødene egner seg godt til frysing.

 

   

TIRSDAG:  Gulrotsuppe

Dette trenger du:

  • 5-6 gulrøtter
  • 1 liten løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 ss hakket frisk ingefær
  • 1 rød chili
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts tørket koriander (kan sløyfes)
  • 1 ts tørket spisskum (kan sløyfes)
  • Saft av 1 appelsin
  • 5 dl grønnsaks- eller kyllingkraft
  • Smak til med salt, pepper og evt. mer krydder
  • Chili og frisk koriander til pynt

Slik gjør du:

Skrell og skjær gulrøtter i biter.
Rens og hakk løk, hvitløk og ingefær.
Del chilien på langs og skrap ut frøene.
Skjær chilien i tynne strimler.
Varm olje i en gryte og ”surr” gulrøtter, løk, hvitløk, chili og ingefær et par minutter til løken er blank.
Rør om slik at det ikke blir brent.
Tilsett tørket, koriander og spisskummen, kraft og appelsinjuice.
Kok opp, legg på lokk og la suppen småkoke i ca. 20 minutter til gulrotbitene er møre.
Kjør suppen glatt og jevn i en hurtigmikser eller med en stavmikser.
Smak til med salt og pepper.
Server med frisk koriander og chili.

Tips:
Vil du ha en litt mildere suppe rør inn litt kokosmelk rett før servering.

 

ONSDAG:  Stekt ørret

Dette trenger du:

  • 1 ½ kg ørret
  • speltmel
  • salt
  • pepper
  • smør til steking
  • rømme

Agurk- og fennikelsalat:

  • 1 fennikel
  • 1 slangeagurk
  • saft av ½ sitron
  • olje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Dersom du har en hel fisk, deler du den i skiver.
Vend i hvetemel tilsatt salt og pepper, og stek deretter disse i smør.
Finsnitt eller skjær fennikelen i tynne skiver og legg i iskaldt vann.
Skrell og skjær agurk i strimler eller tynne skiver.
Ta fennikelen opp av vannet og la den renne godt av.
Bland agurken og fennikelen godt sammen og smak til med sitron, olje, salt og pepper.

Poteter bakes i ovn ved 180 °C i cirka 45 minutter.
Rømme smakes til med pepperrot, noen dråper sitron og litt salt og pepper.

 

TORSDAG: Andeconfitburger

Tradisjonelt confiteres anda i eget fett, men du kan fint bruke solsikkeolje.
Forskjellen blir ikke altfor stor.

Dette trenger du:

  • 4 andelår
  • grovsalt
  • 1 liter andefett (eller solsikkeolje)
  • 1 hvitløk
  • 1 kvast timian

Slik gjør du:
Legg salt under og over lårene og la dem stå slik i 2 timer i kjøleskapet.

Skyll av saltet, og legg lårene i en ildfast form sammen med hvitløk og timian.
Dekk med fettet og bak det hele i ovnen på 140 grader i 2–3 timer.
Confiten er ferdig når man kan løsne kjøttet fra beinet.
Kan serveres varm som den er, eller kjøles ned, plukkes og brukes i salater og liknende. Confiten holder seg lenge, men det er da viktig at kjøttet er dekket med fett.

Mammas kålsalat:

  • 1⁄2 kål, superfint snittet
  • 5 dl vann
  • 2 dl eddik
  • 100 g sukker

Rør sammen eddik, vann og sukker til sukkeret har løst seg opp.
Legg den finsnittede kålen i eddiklaken, la den ligge kaldt i minst et kvarter slik at kålen blir supersprø.
Rist av eddikvannet og server kålstrimlene som salat eller som tilbehør.

Chilimajones:

  • 2 dl majones eller aïoli
  • 2-3 ss chillisaus (f.eks sriracha)
  • Litt limesaft

Du trenger også:

  • 4 gode hamburgerbrød
  • 1 neve fersk koriander

De confiterte andelårene sprøstekes i ovn med sterk overvarme.
Burgerbrødene deles i to pensles med olivenolje og grilles.
Rør sammen majones og chilisaus og smak til med litt limesaft.

 

Fredag:   Kjøttkaker i brun saus servert med kålstuing
-uten melk, egg, gluten og løk!

Oslo universitetessykehus Ullevål

Kjøttkaker
Dette trenger du:

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • ¼ ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt muskat
  • 2 1/2 ss potetmel
  • ca. 2 dl melk eller vann
  • 5-6 dl kraft (glutenfri) til å trekke kjøttkakene i

Brun saus:

  • 2 ½ ss margarin uten melk
  • 3 ss toro lys melblanding
  • ca 5 dl kraft fra kjøttkakene (glutenfri)
  • salt og pepper

Valgfri smakstilsetting:
1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær, 2-3 ss rømme/fløte/soyafløte eller 2-3 skiver geitost.

Slik gjør du:

Kjøttdeig og melk/vann bør være kalde for best resultat.
Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig.
Tilsett krydder og potetmel, og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.
Form farsen til runde kaker og stek i smør/margarin, uten melk, i middels varm stekepanne.
Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun smør/margarin uten melk og hvetemel/Toro lys melblanding i en gryte ved middels varme.
Rør hele tiden.
Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse.
La sausen trekke 10-15 min.

Tips:
Hvis sausen til kjøttkaker og kålstuing blir litt tynn. Rør 1 –2 ss toro glutenfritt mel ut i vann og tilsett til passende konsistens i den varme sausen under omrøring.
Hvit saus til kålstuing og brun saus til kjøttkaker kan også jevnes med maisennamel rørt ut i litt vann / kraft/ soyamelk.
Tilsett i kokende væske under omrøring til passende konsistens

Smak til med salt, pepper og ønsket smakstilsetning.