Feidin (23) filmet tilfeldigvis politidrapet som ryster USA:
– Jeg var livredd

Feidin Santana filmet det brutale drapet på Walter Scott. Han var så redd at han vurderte å slette videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som filmet lørdagens drap på Walter Scott (50), en ubevæpnet svart mann i en park i North Charleston i delstaten Sør-Carolina i USA, står nå frem.

Feidin Santana (23) var bare en tilfeldig forbipasserende, men ble fort klar over at det han filmet var et drap.

– Jeg skal ikke nekte for at jeg forstod rekkevidden av det, og jeg tenkte til og med på å slette videoen, sier Santana i et eksklusivt intervju med NBC.

Politibetjent Michael Slager (33) skjøt åtte skudd mot ryggen til Scott som forsøkte å unnslippe. Fem av skuddene traff 50-åringen i ryggen og hoderegionen.

Da Scott falt og ble liggende på magen gikk politibetjenten rolig mot han mens han anropte kollegene over politiradioen.

– Skudd avfyrt, målet er uskadeliggjort. Han tok min strømpistol, lød det fra betjenten.

Hør lydloggen fra politiet øverst

– Jeg var livredd

Slager satte deretter håndjern på Scott og gikk så tilbake, plukket opp sin strømpistol og gikk tilbake til den døde Scott og slapp den ned ved siden av ham.

– Etter at Scott gikk i bakken forsøkte jeg å nærme meg åstedet og kroppen hans. Da så politimannen meg. Etterhvert som flere forsterkninger ankom ble de mer og mer klar over at jeg var der, forteller Santana.

– Var du redd for din egen sikkerhet?

– Ja, absolutt. Jeg var livredd.

– Visste at dette var viktig

I sin politirapport fortalte Slager at han ble overfalt, at Scott tok strømpistolen fra ham og at han skjøt tilbake i nødverge for å forsvare sitt eget liv.

Videoen til Santana beviste noe helt annet.

– Jeg følte at med den informasjonen jeg satt på, at jeg kunne være i fare. Jeg tenkte på å slette videoen og stikke av fra byen, sier Santana.

Han forteller at han var på vei til jobb, og observerte de to en kort stund før han begynte å filme med mobilen sin.

– Politimannen hadde kontroll på Scott, som forsøkte å komme seg vekk fra strømpistolen hans. Som en kan se på videoen skyter politimannen ham i ryggen. Jeg visste med en gang at jeg hadde noe viktig i hendene mine, sier Santana.

Ga familien videoen

Hele opptrinnet skal ha startet med at Slager stoppet Scotts bil fordi han hadde en defekt baklykt.

Foreldrene til Walter Scott er sikre på at sønnen forsøkte å stikke av fordi han fryktet å komme i fengsel fordi han skyldte barnetrygd.

Feidin Santana forteller at han bestemte seg for å overlevere videoen til advokaten til de pårørende etter at han hørte om politimannens forklaring i nyhetene.

– Familien ble veldig rørt da. Jeg tenkte på situasjonen deres, hvis jeg hadde vært et familiemedlem ville jeg ønsket å vite sannheten, sier han.

Politisjef: – Ble dårlig av videoen

Han har blitt omtalt som en helt av familien til Scott og advokaten deres, men han synes ikke det er noen vinnere i saken, kun tapere.

– De har begge familier, men Scott fortjente ikke dette og det finnes andre måter han kunne vært arrestert på, sier 23-åringen.

Etter at familien fikk videoen oppsøkte advokaten deres umiddelbart ordføreren og politimesteren i byen og viste den frem.

– Jeg ble dårlig av det jeg så, sier Eddie Driggers, politisjef i North Charleston til NBC.

Få timer senere ble politibetjent Michael Slager pågrepet og siktet for drap på Walter Scott.

Ble avskjediget

Onsdag kunngjorde ordfører Keith Summey i North Charleston at Slager var avskjediget fra politiet.

Han beordret også innkjøp av hundrevis av videokameraer som politiet skal ta i bruk.

– Målet er at samtlige politibetjenter i byen heretter skal bruke videokameraer som er festet til kroppen. Disse skal være i opptak kontinuerlig mens de er i tjeneste og kunne dokumentere at betjentene føler loven, sa Summey.

Har flere klager på seg

Michael Slager fikk onsdag avslag på hans begjæring om kausjon. Han er varetektsfengslet i Charleston.

Det har også kommet frem at han tidligere har fått flere klager rettet mot seg, blant annet for grunnløs bruk av elektrosjokkvåpen, strømpistol.