Kontiolahti, Finland 20150311.
Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 15 km Kvinner
Tiril Eckhoff skjøt tre bom på første liggende og avsluttet med tre bom på siste stående. Hun endte 5.45 bak vinneren på 52.-plass. Tirils bror Stian Eckhoff forklarer hva som gikk galt på standplass.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kontiolahti, Finland 20150311. Skiskytter-VM i Kontiolahti 2015. 15 km Kvinner Tiril Eckhoff skjøt tre bom på første liggende og avsluttet med tre bom på siste stående. Hun endte 5.45 bak vinneren på 52.-plass. Tirils bror Stian Eckhoff forklarer hva som gikk galt på standplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Henter inn ekstra trener for skiskytterne

– Kjempeviktig, sier Stian Eckhoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(TV 2 Sporten): 2014/15-sesongen ble ikke som håpet for skiskytternasjonen Norge. Foran en sesong der VM på hjemmebane er det store høydepunktet tas det flere grep:

Ett av dem er å styrke bemanningen på trenersida.

– Vi må optimalisere der, og se på hva som kan gjøres enda bedre. Vi ønsker et system med to heltidsansatte trenere på begge lag, og vi jobber opp mot det på damesida, sier Per Arne Botnan til TV 2 Sporten.

– Kjempeviktig
I dag er det kun tre heltidsansatte trenere: Egil Gjelland (herrelaget), Stian Eckhoff (kvinnelaget) og Ola Ravald (teknikktrener, 50/50 begge lag). I tillegg har Gjelland med seg Geir Ole Steinslett gjennom gode perioder av vinteren, mens Eckhoff ikke har noen til å bistå på samme måte under konkurranseperiodene. Jon Kristian Svaland er dametrener på sommer og tidlig høst, men er en del av smøreteamet på vinterstid.

Eckhoff mener det er avgjørende å få inn ekstra trenerkrefter.

– Det er kjempeviktig, for skiskyting har to aspekter: En fysisk del, og skytinga. Det er begrenset hva man får til på samme tid. Der ligger også utfordringen hvis man er alene på tur. Når Ola (Ravald) har vært med 50 prosent kan jeg ta skytinga, og han det fysiske. Men når jeg ikke reiser er jentene sårbare. Da er det ingen på skytebiten som står rett ved dem, sier han, og legger til:

– Vi har vært underbemannet på både dame- og herrelaget. Nå skal vi fylle opp en stilling kommende sesong og legge maks trykk på VM på hjemmebane.

Glimtet i perioder
Kvinnelaget oppnådde enkelte toppresultater i verdenscupen, blant annet med seier til både Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn, men savnet etter Tora Berger var tidvis meget synlig. VM i Kontiolahti ble en stor nedtur der medaljene var langt utenfor rekkevidde.

Stian Eckhoff selv sitter trygt som hovedtrener og har fått gode skussmål av utøverne - løsningen er snarere å styrke teamet rundt ham.

I går hadde kvinnelaget en evaluering på Sjusjøen der også sportssjef Per Arne Botnan og nyansatt idrettssjef Morten Aa Djupvik var til stede.

Stor jobb foran seg
Djupvik har som kjent en trenerbakgrunn fra herrelandslaget i langrenn, blant annet under suksess-VM i Holmenkollen i 2011.

– Jentene er veldig klare på det selv, at det er en stor jobb som må gjøres før VM på hjemmebane. Det er ingen tvil om de har en jobb å gjøre på den fysiske biten. Det blir først og fremst Stian (Eckhoff) som skal jobbe tettest på jentene, men vi håper på en god sparringspartner for ham, som kanskje kan ta med tanker fra langrenn, så vi kan sette sammen det beste fra langrenn og skiskyting, sier Djupvik til TV 2 Sporten.

Det er imidlertid ikke bare jentene som gjennomfører evaluering om dagen. Smørerne gjør det samme på Sjusjøen, etter en vinter der skiene ved flere anledninger har vært et stykke unna det forventede nivået.

Valgte å bryte
I verdenscupavslutningen valgte Emil Hegle Svendsen å bryte etter to skytinger - ikke fordi han hadde skutt dårlig, men fordi han var sjanseløs på grunn av skiene.

– Smørerne skal jobbe tett opp mot langrenn og Olympiatoppen, gjennom Ski 2018 (et stort samarbeidsprosjekt mellom Skiforbundet, Skiskytterforbundet og Olympiatoppen som skal hindre smørebom i OL 2018). Vi skal ikke ikke mange år tilbake, da langrennssmørerne leverte et voldsomt bra VM på hjemmebane. Det skal vi dra nytte av, og det skal være med inn i planleggingen, sier Botnan.

Også den medisinske biten skal gjennomgås nøye etter en sesong der Norge har vært uvanlig mye sykdomsplaget. Tarjei Bø har vært hardest rammet, tross et meget godt VM.

Denne uka skulle stryningen vært på Sjusjøen for å teste ski, men på grunn av nok et sykdomstilfelle må han holde seg hjemme.