Fikk 2,2 millioner for å pusse opp hus: Her løper han fra TV 2 hjelper deg

Enken Tatjana Karlsen og hennes åtte år gamle sønn har i snart to år bodd på en byggeplass. Når TV 2 hjelper deg vil ha en forklaring fra entreprenøren, løper han fra stedet.

– Jeg synes at det er forferdelig fordi entreprenøren satte oss i den situasjonen, så han har ikke samvittighet, synes jeg, sier Tatjana Karlsen (49) før hun bryter ut i gråt.

Sammen med sin åtte år gamle sønn, Karl Alexander, bor Tatjana i dag i en gammel stue med kjøkken. Resten av huset er en byggeplass.

Det var i januar 2013 at familien Karlsen bestemte seg for å bygge på huset sitt i Solbergelva utenfor Drammen.

– Vi skulle bo her i første etasje på grunn av at mannen min var kronisk syk og han klarte ikke å gå i trapper.

I overetasjen skulle det bygges en utleieleilighet. Inntektene fra den skulle gå til å betale ned på lånet som familien fikk i banken.

Virket seriøs

Tatjana og hennes mann kom i kontakt med håndverker Willy Alexander Larsen og firmaet W. Larsen Bygg via en avisannonse.

BOR I STUEN: Enken Tatjana Karlsen og hennes sønn Karl Alexander kan kun bo i stuen i det gamle huset. Resten er en byggeplass. Foto: TV 2 hjelper deg
BOR I STUEN: Enken Tatjana Karlsen og hennes sønn Karl Alexander kan kun bo i stuen i det gamle huset. Resten er en byggeplass. Foto: TV 2 hjelper deg

– Mannen virket veldig pålitelig. Han kom med alle godkjente papirer og mannen min undersøkte i Brønnøysundregistrene at firmaet var seriøst og uten anmerkninger, forklarer Tatjana.

I januar 2013 inngikk familien Karlsen kontrakt der enkeltmannsforetaket W. Larsen Bygg forpliktet seg til å bygge på huset for to millioner kroner. Huset skulle stå ferdig i august samme året.

Tragisk vending

Men sommeren 2013, en måned før huset skulle stå ferdig, fikk livet til familien Karlsen er uventet og tragisk vending. Tatjana og Karl Aleksander hadde reist til Russland for å besøke guttens besteforeldre da hun fikk sjokkbeskjeden.

– Jeg fikk telefon fra legevakten om at mannen min var død på grunn av hjertestans.

IKKE FERDIG: Overetasjen skulle leies ut, men ingen kan bo der slik det er nå. Foto: TV 2 hjelper deg
IKKE FERDIG: Overetasjen skulle leies ut, men ingen kan bo der slik det er nå. Foto: TV 2 hjelper deg

Men det skulle om mulig bli enda verre. Når Tatjana kontakter banken får hun nemlig nok en sjokkbeskjed.

– Der fikk jeg beskjed at kontoen var tom, forklarer hun.

2,2 millioner borte

Et halvt år etter at arbeidet på huset hadde startet var altså kontoen med lånet på 2,2 millioner – som var ment for påbygging av huset – tom. Pengeoverføringene var blitt gjort direkte til entreprenøren via bankremisser signert av Tatjanas svært syke mann.

Larsen lovet først likevel å få huset ferdig til jul 2013, men det skjedde ikke. Fra juni i fjor var han ikke lenger å få tak i.

FAGMANN:  Daglig leder i Drammen Byggentreprenør AS, Richard Evensen, måtte sikre huset fra å rase sammen. Foto: TV 2 hjelper deg
FAGMANN:  Daglig leder i Drammen Byggentreprenør AS, Richard Evensen, måtte sikre huset fra å rase sammen. Foto: TV 2 hjelper deg

Tatjana måtte bruke sparepengene sine for å få hjelp av noen andre. For selv om håndverkeren altså fikk 2,2 millioner kroner, var jobben som ble gjort så dårlig at andre måtte inn for å sikre at huset ikke skulle rase sammen.

Reportasjen kan du se på TV 2 hjelper deg i kveld klokken 20.30.

Store feil og mangler

– Det første vi måtte gjøre var å gjøre denne bæringen her for å ta taket. I verste fall, hvis det hadde vært veldig snøtyngde, så kunne det jo knekt, forklarer Richard Evensen som er daglig leder i Drammen Byggentreprenør AS.

BYGGEPLASS: Den nye delen ser fortsatt ut som en byggeplass. Foto: TV 2 hjelper deg
BYGGEPLASS: Den nye delen ser fortsatt ut som en byggeplass. Foto: TV 2 hjelper deg

Og listen over feil og mangler er overveldende:

– Vinduene satt jo ikke fast en gang, så da vi åpnet vinduene, holdt de på å dette ut, sier han.

– Det taket der datt jo ned, sier han og peker på det ene soverommet i overetasjen.

Taket på det som skulle være det nye badet, datt også ned midt på natten.

– Det var godt at ikke noen fikk det i hodet, legger han til.

Ifølge fagfolk må hele det elektriske anlegget også skiftes ut fordi det aldri vil bli godkjent.

Fortvilet situasjon

Tatjana tar oss med til kjelleren der det gamle badet og toalettet er.

DÅRLIG HÅNDVERK: Huset skulle være ferdig i august 2013, men i 2015 er fortsatt ingenting ferdig. Foto: TV 2 hjelper deg
DÅRLIG HÅNDVERK: Huset skulle være ferdig i august 2013, men i 2015 er fortsatt ingenting ferdig. Foto: TV 2 hjelper deg

– Som dere kjenner så lukter det mugg her. Jeg tror det er skadelig for gutten min, så jeg tør ikke å dusje ham her, men tar han med på jobb for å dusje ham der, sier hun.

Tatjana hjelper selv andre i sin jobb som sykepleier. Hun forstår ikke hvordan entreprenøren Willy Alexander Larsen kunne forlate henne og hennes åtte år gamle sønn boende på en byggeplass etter mannens død.

– Jeg vet ikke hvordan han kan sove om nettene når han vet at han har ødelagt livet til tre personer, sier hun gråtende.

En sak har alltid to sider. TV 2 hjelper deg prøver derfor å få til et møte med Willy Alexander Larsen slik at han kan forklare hva som har skjedd. Han ønsker ikke å møte oss, men forteller oss at han skal reise til huset for å møte Tatjana. Vi drar derfor dit i håp om å få noen svar.

Løper fra TV-teamet

Så snart Larsen skjønner at vi kommer fra TV 2 hjelper deg, tar han jakken over hodet og løper til bilen og drar av gårde.

Etter vårt møte kontaktet Larsen en advokat som ba oss om mer tid. Vi har derfor ventet i fire ekstra uker med å sende reportasjen som blir vist i kveldens TV 2 hjelper deg. Advokaten mener at våre opptak av Larsen er ulovlige. Larsen har også anmeldt vårt kamerateam til politiet for legemsfornærmelse.

Angrep TV-team

TV 2 hjelper deg har funnet ut at Willy Alexander Larsen har hatt tre navn og har flere firmaer. I 2009 ble Alexander Skarbø – som han da het – omtalt i TV 3s Bygg & Bedrag. Da fulgte han etter TV-temaet i bil og gikk til angrep på fotografen og slo til kamera.

Han ble frikjent for bedrageri mot kunden som da følte seg lurt, men ble dømt til å betale henne en erstatning på over 25.000 kroner. I den samme rettssaken ble Larsen dømt for bedrageri mot et firma og for overtredelse av bokføringsloven.

Liste med påstander

Vi har sendt 19 spørsmål til Larsen som eier W. Larsen Bygg der vi blant annet har bedt om dokumentasjon, men vi har kun fått en liste med påstander fra hans advokat Joachim Stang ved Centrum Advokatkontor.

Alle våre spørsmål til entreprenøren kan du lese her.

1. Forholdet er en ordinær tvist om gjennomføringen, og vurdert herfra har kunden ikke oppfylt plikt/avtale om betaling av tilleggsarbeider.

2. Hun [Tatjana] er gitt løfte om full oppfyllelse innenfor avtalt kontraktssum og med avtalemessig levering, men har møtt dette med motkrav om at hele prosjektet skal være uten kostnader for henne, og slik at det da verken skal betales arbeidsvederlag eller materialer.

3. Det er aldri fremført en egentlig reklamasjon eller krav fra kunden forut for dialogen nå, og min klient har vært utsatt for press og trusler.

4. TV2 har ved rettstridig opptreden tilegnet seg lyd- og videomateriale i saken. Kanalens reportere er politianmeldt for legemsfornærmelse i denne forbindelse, og saken er under etterforskning.

5. Det er tatt skritt herfra for en rettslig avklaring av tvisten med kunden.

Hele e-posten fra advokaten kan du lese her.

Etterforskes av politiet

Tatjanas advokat Hans V. Haug i Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS er ikke i tvil om hvem som har ansvaret i denne saken.

– Helt klart entreprenøren. Han har også utført en rekke feil og mangler som har måttet rettes opp for at huset nærmest ikke skulle falle fra hverandre, sier Haug.

Larsen ble i september i fjor anmeldt av Tatjana for bedrageri av to millioner kroner.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått en anmeldelse og at vi etterforsker saken, sier politiadvokat Hans Lyder Haare i Søndre Buskerud Politidistrikt.

– Jeg vil gjerne ha de pengene som han tok fra meg og mannen min, men det er lite sannsynlig, sier Tatjana.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30.