Gigantisk «sjømonster» fanget på film

6,7 millioner har sett dette enorme beistet boltre seg under vann. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mye rart under vann, og det var litt av et syn dykkerne i videoen over fikk seg.

Videoen du ser over er laget av dykkersenteret Eaglehawk Dive Centre i Tasmania i Australia. Det som skulle bli et relativt vanlig forskerdykk ble til noe som fikk hele teamet til å sperre opp øynene. 

Etter at New Scientist har gitt nytt liv til den fire år gamle videoen, går den nå sin seiersgang på nett.

På få dager er den sett utrolige 6,7 millioner ganger på YouTube.

Det er kanskje ikke så rart. Det som i snutten over ser ut som et realt sjømonster er i virkeligheten et lysorgan som er tusenvis av dyr som er koblet sammen i en geléaktig tube. 

Suger inn vann

Marinbiolog Rebecca Helm forklarer overfor Deep Sea News at pyrosomaen, som dette vesenet heter, består av enorme mengder individer. 

– En lang pyrosome er egentlig en samling av tusenvis av kloner hvor hvert individ kan kopiere seg selv og gjøre kolonien større, sier hun.

En pyrosoma kan bli hele tolv meter lang, og det livnærer seg ved at hvert eneste individ i den flytende kolonien suger til seg vann og filtrerer ut bitte små partikler som de blåser ut i vannet igjen. 

Blir pyrosomaen forstyrret, lyser det opp i et spektakulært blågrønt lys. 

New Scientist skriver at det til sammen er oppdaget mellom 500 og 700 lysorganer.

Allerede på midten av 1800-tallet beskrev den britiske naturforskeren Thomas Huxley et lysorgan mens han jobbet som lege på det kjente marinefartøyet Rattlesnakes ferd til Australia og Ny Guinea.