Innrømmer å ha drept stefaren: 

– Du tenker ikke, du bare handler

LILLEHAMMER/OSLO (TV 2): Drapstiltalte Kim Andreas Kristiansen (24) forteller at hans mentale nødknapp ikke fungerte kvelden han drepte stefaren Bjarte Hansen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken mot Kim Andreas Kristiansen (24) startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer torsdag. 

Risikerer 21 års fengsel 

24-åringen er tiltalt for forsettelig drap under særdeles skjerpede omstendigheter. Kristiansen skal ha knivstukket og partert stefaren, Bjarte Hansen, i august i fjor. Han risikerer 21 års fengsel. 

Kristiansen svarte ja på samtlige tiltalepunkter, og innrømmet både å ha drept og mishandlet liket av stefaren, samt truet en venn til å frakte bort liket.

Tiltalte startet sin forklaring med å beklage overfor familien. 

– Jeg beklager sterkt til familien, pårørende og venner. Men det er ingen unnskyldning, sa Kristiansen i retten. 

I aktors innledning i retten kom det fram at tiltalte reiste til Lillehammer dagen etter drapet, hvor han kjøpte tennvæske. Han dro deretter på jobb en kort periode, før han reiste tilbake til leiligheten. 

Oppsøkte hjelp 

Dagen etter drapet ble levningene av Hansen funnet i et bål ved Hafjell i Øyer. I sin forklaring fortalte Kristiansen at forholdet mellom ham og stefaren var vanskelig. Tiltalte påstår at stefaren har mishandlet ham i oppveksten, og at han har følt seg dårlig behandlet. 

Juni 2014 kom stefaren hjem etter å ha bodd på Kypros, og flyttet inn til Kristiansen.

Stefaren var syk og pleietrengende, og Kristiansen fortalte at han fikk ansvaret for å ta vare på, stelle og hjelpe Hansen.

– Det var vanskelig å bo med ham, og jeg følte meg nedstemt og stresset, fortalte Kristiansen på første rettsdag. 

Kristiansen fortalte også at han oppsøkte hjelp på grunn av aggresjonsproblemer. 

– Jeg var redd for hvilke konsekvenser det kunne få. 

– Hvilke konsekvenser fryktet du?, spurte aktor i retten. 

– Jeg sitter jo her, svarte Kristiansen. 

Eksploderte 

Drapskvelden skal tiltalte ha fortalt stefaren at han ikke ønsket å bo med ham. Ifølge tiltalte skal de begge ha vært beruset, og Kristiansen skal ha fått beroligende medisiner av stefaren. I tillegg delte tiltalte og drepte en flaske sprit. 

Utover kvelden skal konflikten ha eskalert, og Kristiansen og Hansen skal blant annet ha kranglet voldsomt om tiltaltes oppvekst. Som svar på tiltaltes utsagn om stefarens rolle i barndommen skal Hansen ha ledd, og kalt Kristiansen «en liten mann». 

Hentet kniven 

På et punkt skal det ha eksplodert for tiltalte. 

– Jeg satt meg ned, og forsøkte og roe meg ned. Jeg trykket på min mentale nødknapp, men denne dagen funket det ikke. Jeg hentet kjøkkenkniven og utførte de handlinger som har ført meg hit i dag, sa Kristiansen. 

Drapstiltalte sier han ikke tenkte mens hans drepte stefaren. 

– Du tenker ikke, du bare handler. Du er bare overlatt til følelsene dine som var destruktive. Jeg ville ødelegge ham fordi han har gjort meg så mye vondt, sa Kristiansen i retten. 

Etter drapet truet Kristiansen en kamerat til å fjerne liket fra leiligheten, til et sted hvor Kristiansen kunne brenne det. 

To rettpsykiatere har vurdert Kristiansen. De skal om noen dager legge fram sin rapport i retten. Tiltalte har oppført seg rolig og behersket på rettens første dag. 

Tøft for de etterlatte 

Det var en turgåer som fant levningene 14. august 2014, og det ble igangsatt en storstilt jakt etter gjerningsmannen. Politiet etterlyste da Kim Andreas Kristiansen, også internasjonalt. 

Først etter elleve dager meldte Kristiansen seg selv i Rotterdam i Nederland. 

De etterlatte etter drapet på Hansen er også til stede i retten torsdag. 

– Det er klart at det er litt uforståelig for dem, og denne rettssaken vil kunne gi svar på hva som egentlig har skjedd, sier bistandsadvokat for de etterlatte, Nina Braathen Hjortdal