Norsk student arrestert i Jemen

Mannen har sittet varetektsfengslet i to uker, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen, som skal ha vært student og frilanser i landet, sitter fengslet i hovedstaden Sanaà, ifølge NRK.

– Vi er kjent med at en norsk borger skal være anholdt i Sana, og følger opp saken via ambassaden i Riyadh, sier pressevakt i UD, Veslemøy Salvesen, til TV 2. 

– Myndighetene fult og helt ansvarlige for liv og helse

Mannen skal ha blitt anholdt natten mellom 28. og 29. mars. Saken følges opp fra ambassaden i Riyadh i Saudi Arabia fordi det honorære konsulatet i Jemen er midlertidig stengt på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet. 

– Vi har gjort det klart for myndighetene i Jemen at de er fullt og helt ansvarlige for liv og helse til den norske statsborgeren, sier Salvesen.

Har jobbet for NRK

Mannen har i flere år jobbet som frilanser for flere norske og internasjonale medier, melder NRK

– Mannen har de siste to årene levert enkeltreportasjer og rapporter til NRK på same måte som han har gjort til andre, nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Statskanalen har vært i kontakt med Utenriksdepartementet ved flere anledninger etter at de fikk høre om pågripelsen, og har også en løpende dialog med familie og venner.

– Nå er det norske myndigheter og UD som håndterer denne saken videre. Vi har vært i kontakt med familien. Jeg har ingen kommentar eller vurdering av situasjonen nå, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til TV 2.

NRK har ikke vært i kontakt med mannen de siste dagene.

– Som mediebedrift må vi alltid være opptatt av sikkerhet for de som jobber for oss. Men dette er en person som bor i Sanaà og som ikke har reist der på oppdrag for noen mediebedrift, presiserer Eriksen.

Innledet militæroperasjon i slutten av mars

Utenriksdepartementet har kontakt med jemenitiske myndigheter og de pårørende. 

Norske myndigheter har lenge frarådet norske borgere å reise til eller oppholde seg i Jemen. Saudi Arabia innledet, sammen med flere andre land, i slutten av mars en militæroperasjon mot Houthi-militsen i landet.

Den sjiamuslimske Houthi-militsen tok tidligere i år kontroll over Jemens hovedstad Sana, og jaget presidenten på flukt sørover til havnebyen Aden.