– Vinnerskallen har jeg fra pappa

Patrick Thoresen (31) mener han er blitt oppfostret til å vinne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo/Stavanger (TV 2): – Jeg har nok arvet litt av vinnerskallen fra pappa. Det er jo ikke til å stikke under en stol at han ikke er noe spesielt glad i å tape han heller. Det har smittet over på spillerne hans, og er en av grunnene til at Stavanger har gjort det så bra de siste årene. Så det får jeg takke han for, sier Patrick Thoresen til TV 2. 

Pappa Petter vil derimot ikke ta på seg æren for sønnens suksess. 

– Det er sikkert noe fra meg, men han har alltid vært sånn. Da det ser som mørkest ut kommer han tilbake, og han gir aldri opp. Det er jo hans kjennetegn at han aldri gir opp. Han har vært heldig som har scoret de avgjørende målene, men jeg vet også at han er en leder i gruppa. De har samlet seg veldig bra, og det er jeg stolt av at dem har klart, sier den eldre garde Thoresen.

Broren Steffen, som nå er i Sverige for å spille treningskamper for landslaget, er også stolt av hva broren har fått til i Russland.

– Det er veldig stort, og jeg håper folk her hjemme også får med seg at han gjør det bra det borte. Det tror jeg nå, så får vi håpe han tar pokalen, sier lillebror.  

Kan bli dobbel-jubel
Nå kjemper Petter om sin femte kongepokal med Stavanger Oilers, mens Patricks SKA St. Petersburg møter Bars Kazan i finalen. Med to blad Thoresen i finale kan bli mye å juble for for Hamar-familien i ukene som kommer. 

– Det er moro. Vi har på en måte et ben inne i tre av lagene, så gull blir det på en måte uansett. Om det blir noe Thoresen-gull får vi se, men jeg føler at jeg har en liten stortå inne i Storhamar også, sier 31-åringen med et smil.

Tirsdag kveld ble han matchvinner for SKA St. Petersburg, med den avgjørende 3-2-scoringen i tredje periode. Nordmannen har virkelig blomstret i sluttspillet med sju mål og sju målgivende på 17 kamper. 

Faren mener det er klassisk at sønnen viser seg frem når det virkelig gjelder.

– Det er typisk Patrick Thoresen når de ligger nede å komme tilbake, sier han.

SKA fullførte dermed en nesten umulig snuoperasjon etter at de lå under 0-3 i kamper for CSKA Moskva, men vant 4-3 sammenlagt i den syvende og avgjørende kampen. 

– Det var ganske uvirkelig, og den ultimate avslutningen på semifinaleserien mot KHLs kanskje sterkeste lag i serien. Det var jo større å vinne hele sluttspillet som jeg har gjort en gang tidligere, men jeg har aldri vært med på å snu en sluttspillserie på denne måten. Det var en meget spesiell opplevelse, sier Thoresen. 

– Suget etter å vinne er utrolig stort
– Du vant jo det russiske sluttspillet i 2011 med Salavat Yuleav Ufa. Hva ville det bety for deg å gjøre det igjen?

– Det ville betydd veldig mye, for det er en av de tøffeste turneringene å vinne i verden hockeymessig. Jeg har fått kjenne på det før, og jeg veit jo hvor gøy det er å vinne. Så suget etter å vinne igjen er utrolig stort, understreker han. 

Etter sine fire år i klubben har nordmannen blitt en lederskikkelse, og han innrømmer at han trigges av å ha kniven på strupen i et sluttspill. 

– Du kjenner at alle gutta samles, og drar i samme spor. Så det å være en av lederfigurene som baner vei for de andre er utrolig gøy. Jeg vet ikke helt hvordan man skal sette ord på det. Men det å gå foran som et godt eksempel for lagkameratene, og yte respekt av både motspillere og medspillere, er det man går etter. Og den totale pakka er det som er morsomt med sluttspillet, understreker han.

Faren legger ikke skjul på at han er stolt av prestasjonene til sønnen.  

– Patrick har en veldig stor posisjon generelt i russisk hockey, så han må nok ikke vinne for å sette spor etter seg. De sa på russisk TV i går at de rangerer han som en av de beste utlendingene som har vært i KHL noensinne. Det sier litt, for hockey er stort i Russland. 

Allerede lørdag spilles den første finalekampen i det russiske sluttspillet, der Bars Kazan har hjemmebanefordel.