TYVERI: En politimann står vakt ved den anonyme inngangen til bankhvelvet i London som er bestjålet i påskehelgen. Foto: Pa Photos
TYVERI: En politimann står vakt ved den anonyme inngangen til bankhvelvet i London som er bestjålet i påskehelgen. Foto: Pa Photos

Tyver kan ha kommet unna med 2 milliarder i London

Ved å rappellere ned en heissjakt og skjære seg gjennom en 45 centimeter tykk stålvegg brøt tyvene seg inn i et privat bankhvelv i påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store mengder edelstener, kontanter og verdisaker antas å være stjålet i løpet av helgen fra et privat bankhvelv i Hatton Garden i London.

Mellom 60 og 70 bankbokser er åpnet under innbruddet og politiet anslår at verdier for opptil 2 milliarder norske kroner kan være stjålet, melder Sky News.

Tyvene har trolig utnyttet påskeferien til å utføre det som trolig er det største tyveriet i britisk historie.

Politiets teori er at tyvene på sofistikert vis har entret taket på bygningen, rappellert ned gjennom heissjakter og brukt tungt skjæreutstyr for å bryte seg inn gjennom en 45 centimeter tjukk stålvegg og hvelvet til Hatton Garden Safe Deposit Ltd. 

MILLIARDTYVERI: En etterforsker på vei inn til Hatton Garden onsdag. Foto: Pa Photos
MILLIARDTYVERI: En etterforsker på vei inn til Hatton Garden onsdag. Foto: Pa Photos

– Tyvene har kanskje hatt mange dager på seg til å komme seg inn i det tungt beskyttede hvelvet som ligger mange etasjer under jorden, sier Martin Brunt, kriminalekspert hos Sky News.

Diamanter og edelstener

Bankhvelvet regnes som et av de sikreste og ligger i et område som huser den største og mest konsentrerte samlingen av smykker- og diamantforhandlere i Storbritannia.

Hovedparten av hvelvets kunder er disse forhandlerne som bruker hvelvet til å låse inn sine mest verdifulle gjenstander rundt helger og ferier. Rundt ti prosent av bankboksene leies av private kunder.

– Mange av mine kolleger har bokser i hvelvet og vi snakker om verdier på hundretusener av pund, tvitret diamanteksperten Lewis Malka, skriver Sky News.

Politiet sier etterforskningen er i en innledende fase, og at de arbeider langsomt og meget forsiktig. De forsøker å få kontakt med eierne til boksene som er åpnet.

BANKHVELV: I 1987 ble et lignende bankhvelv i Knightsbridge utsatt for tyveri. Foto: Pa Photos
BANKHVELV: I 1987 ble et lignende bankhvelv i Knightsbridge utsatt for tyveri. Foto: Pa Photos

200 millioner pund

– Jeg blir ikke overrasket om verdier rundt 200 millioner pund er stjålet, gitt ut i fra at dette er Hatton Garden, sier Roy Ramm til BBC.

Ramm er tidligere sjef for avdelingen for økonomisk kriminalitet ved Metropolitian Police Service i London.

På grunn av påskestengningen er det stor usikkerhet knyttet til hvor lenge tyvene har kunnet holde på med operasjonen, men politiet utelukker ikke at det kan ha gått fire dager før tyveriet ble oppdaget.

Alarm utløst fredag

Politiet fikk melding om tyveriet etter at det ble oppdaget tirsdag morgen av de ansatte. Langfredag gikk en alarm av, men sikkerhetspersonell sjekket kun hoveddørene, ifølge the Telegraph fordi lønnen var for dårlig til å sjekke mer opp i det.

– Dette er sofistikert kriminalitet utført av godt organiserte profesjonelle. Ser en på hvordan slike tyverier tidligere har artet seg er det stor sannsynlighet for at smykker, perler og andre verdisaker allerede er fraktet ut av landet. Vi kan heller ikke utelukke at dette er et bestillingstyveri på øverste hylle, sier Barry Phillips som tidligere jobbet ved avdelingen for økonomisk kriminalitet ved London Metropolitian Police Service.

Direktører kan stå bak

Politiet tror nå at folk i firmaet kan ha hatt noe med innbruddet å gjøre.

Phillips mener at det er utenkelig at innbruddsyvene ikke har informasjon fra noen i firmaet. 

– De kjente rutene, svakhetene, heissjakten og hvordan de kunne bryte seg gjennom et utsøkt sikkerhetssystem, sier han til Telegraph.

Detektiver er satt på jobben for å spore opp Sudan-baserte direktører som kan vite noe om innbruddet.