BEKLAGELSE: Ann-
Mari Thomassen, medlem av sametingsrådet (f.v) og Ketil Lenert Hansen, rasisme- og diskrimineringsforsker, møtte opp på TV3 sitt kontor for å få beklagelse for uheldig bruk av samebilde og joik i en Paradise hotel episode.
BEKLAGELSE: Ann- Mari Thomassen, medlem av sametingsrådet (f.v) og Ketil Lenert Hansen, rasisme- og diskrimineringsforsker, møtte opp på TV3 sitt kontor for å få beklagelse for uheldig bruk av samebilde og joik i en Paradise hotel episode.

TV3 beskyldt for samehets, i dag fikk de samene på døra

Sametinget tilgir TV3 for bruk av bildet med samefamilie og joik, men venter fortsatt på en offentlig beklagelse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ettermiddag møttes Sametinget og TV3 for å komme til enighet rundt hendelsen da Paradise hotel brukte bilde av en samisk familie for å insinuere at to av deltakerne var nederst på rangstigen. 

– TV3 beklaget for hendelsen og ser at de gjorde en tabbe, sier Ann- Mari Thomassen, Sametingsrådet, til TV 2 etter møtet. 

– Paradise Hotel skal være et program hvor det skal være rom for å provosere gjennom bruk av humor, sier pressekontakt i TV3, Line Vee Hanum.

Uheldig virkemiddel 

Det har kommet flere reaksjoner mot TV3 etter hendelsen. De har blant annet blitt beskyldt for rasisme og for å ha medvirket til å bygge opp under stereotyper. 

– Det var utrolig fint å møtes ansikt til ansikt, slik at vi fikk frem begge sider av saken, sier Hanum.  

– Vi har beklaget for at virkemiddelet vi brukte ikke ble slik det skulle og ser at det kan misforstås, sier hun videre. 

Tilgir TV3

Sametinget satte stor pris på beklagelsen fra TV3, og er fornøyd med utfallet av dagens møte mellom de to partene. 

– Vi velger å stole på at TV3 har lært sin lekse og at de ikke kommer til å gjenta en slik hendelse, sier Thomassen, medlem i Sametinget. 

Vil provosere

Det er mange som har latt seg provosere av ulike innslag på Paradise Hotel, men ifølge Vee Hanum er dette et av poengene med programmet. 

– Paradise Hotel skal være et program hvor det er lov å sparke fra seg, sier hun. 

Mangler kunnskap

Ironisk nok var det rasisme- og diskrimineringsforsker, Ketil Lenert Hansen, som fikk familiebildet sitt klistret opp på TV skjermen under Paradise hotel sendingen.

Ifølge Lenert Hansen har hverken journalister eller Norges befolkning nok kunnskap om minoritetsgrupper.

– Det er viktig å være forsiktig med humor, det kan fort bli et humorovergrep. Når man ikke har nok kunnskap om historien til minoritetsgrupper trår man ofte feil, sier han. 

Offentlig beklagelse

Så langt har TV3 ikke fremstilt noen offentlig beklagelse. 

– Jeg venter fortsatt på en offentlig beklagelse fra TV3. Jeg mener det er viktig for å vise resten av Norge hvor de står i denne saken, sier Lenert Hansen. 

VIL PROVOSERE: i følge pressekontakt i TV3, Line Vee Hanum, er det å provosere gjennom humor en av hensiktene til Paradise hotel, men ser at de tråkket feil.
VIL PROVOSERE: i følge pressekontakt i TV3, Line Vee Hanum, er det å provosere gjennom humor en av hensiktene til Paradise hotel, men ser at de tråkket feil.