Nå avgjøres asylbarnas skjebner

STORTINGET (TV 2): Lederne for de fire borgerlige partiene sitter i intense forhandlinger for å bli enige i saken om asylbarna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 17-tiden er regjeringen og støttepartiene er svært nær en avtale, ifølge TV 2s kilder.

De fire partilederne og justisminister Anders Anundsen holdt en pressekonferanse om saken onsdag kveld. Se opptak øverst i artikkelen.

Lederne for de regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet jobber onsdag ettermiddag intenst for å komme til enighet med støttepartiene Venstre og KrF i asylbarn-saken. 

Partilederne har sittet i møter, og partitoppene har deretter trukket seg tilbake til sine stortingsgrupper for å drøfte saken.

Frp var det siste partiet som ble ferdig med sitt gruppemøte. Klokken 17.22 forlot Frp-leder Siv Jensen stortingsgruppen for å ha nye samtaler med de andre partiene.

– Jeg har fått et veldig tydelig mandat som jeg skal ta med meg til de andre partiene. Inntil vi er ferdig samtalt, foreligger det ingen avtale, sa Jensen til det ventende pressekorpset.

Intense forhandlinger

Like før klokken 16 forlot KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande sine gruppemøter for å ha et nytt «toppmøte» med Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.

– Jeg har fått et veldig klart mandat fra gruppemøtet inn i det neste møtet. Vi var veldig klar og enstemmig på det så det er en grei beskjed å ha med seg videre, sa Trine Skei Grande.

Hun hadde ved 16-tiden fortsatt et håp om å rekke flyet til Tromsø onsdag kveld, hvor partiet skal ha sitt landsmøte i helgen.

Knut Arild Hareide sa han hadde fått et mandag fra stortingsgruppen som han skulle formidle til Erna Solberg.

– Er en løsning innen rekkevidde?

– Det kan jeg ikke kommentere.

– Hvorfor det?

– Det er fordi jeg har ikke oversikten til å vite det reelt.

Uavklart

Kilder i de andre partiene sier til TV 2 at det er Fremskrittspartiet som sitter med nøkkelen i forhandlingene. 

Frp har reist motkrav til KrF og Venstre for at de skal gå med på en løsning i saken. Disse kravene har blitt møtt med hoderisting his KrF og Venstre.

Nytt forslag

Venstre og KrF krever at alle barn med 4,5 års botid eller mer i Norge som er blitt tvangsutsendt etter 1. juli i fjor, må få sine saker behandlet på nytt. 

Regjeringspartiene Høyre og Frp la onsdag ettermiddag fram et nytt forslag for KrF og Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide beskrev det nye forslaget som et skritt i riktig retning, men det er fortsatt et stykke igjen før de er enige.

– Jeg opplever en forståelse for kravene vi kommer med, men det er fortsatt krevende å finne en endelig løsning, sa Hareide til TV 2 tidligere onsdag ettermiddag.

Motkrav fra Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet har kommet med motkrav til KrF og Venstre. De kan være med på at asylbarnas saker skal bli tatt opp på nytt, men da skal de få gjennomslag for innstramming av innvandringspolitikken.

TV 2 kjenner til at de to konkrete kravene går på innstramming angående familiegjenforeningssaker og innstramming av antall kvoteflyktninger Norge tar imot.

Raja: – Trenger ingen løsning før landsmøtet

– Alle parter rundt bordet har brakt inn nye ting. Det gjør det både vanskeligere og lettere, sa en kryptisk Skei Grande onsdag ettermiddag.

– Jeg håper vi klarer å få til en enighet snart, for nå har vi ventet lenge på dette, sa hun til TV 2.

Det har tidligere vært ventet at Venstre ønsket å få en avklaring før landsmøtet denne helgen. Stortingsrepresentant Abid Raja sier at det overhodet ikke er viktig å måtte avklare noe denne helgen.

– Det spiller ingen rolle om man blir enig før landsmøtet. Det viktige er å få en løsning for asylbarna, og det beste er om den kommer snarest mulig, sier en Raja i hastverk på vei til møtet.

Hemmelig statsrådsmøte

Tidligere i ettermiddag satt Anundsen, Jensen og Solberg i et hemmelig møte. Det var der forventet at de skulle forberede det siste utkastet før de møtte støttepartienes ledere.

Anundsen hadde vært i møte med Frp-nestleder Per Sandberg, før han tok en lang omvei for å komme til det hemmelige møtet med statsminister Solberg. Anundsen ville ikke si hva han og Sandberg snakket om.

– Jeg regner med at mediene forstår at jeg ikke kommenterer hva jeg snakker med partiets nestleder om, sa Anundsen før han forsvant ut.

For å unngå pressekorpset gikk han en stor omvei til møtet med statsministeren, ut av Stortinget og inn igjen gjennom garasjeanlegget, før han tok heisen opp til tredje etasje og Statsrådssalen. Der venter han sammen med rådgivere og statssekretær Jøran Kallmyr.

Lang kveld i går

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet satt i går kveld i et møte med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre. Temaet skal blant annet være regjeringens håndtering av asylbarna, og partene skal ikke ha blitt enige i går kveld. Da varte møtet til sent på kvelden. 

– Det er en del igjen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til pressen i går kveld.

TV 2 kommer tilbake med mer.