KNESTÅENDE: Mesut Özil blir fremstilt som lat og interesseløs. Men det hender at han kommer seg opp fra knestående også.  (AP Photo/Matt Dunham)
KNESTÅENDE: Mesut Özil blir fremstilt som lat og interesseløs. Men det hender at han kommer seg opp fra knestående også.  (AP Photo/Matt Dunham)

Statistikken som knuser myten om «late» Özil

Mesut Özil løper nest mest av alle i Arsenal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få spillere har skapt mer uenighet mellom ekspertene enn Mesut Özil.

Tyskeren tok Premier League med storm høsten 2013 da han kom til Arsenal fra Real Madrid for rekordsummen 400 millioner kroner.

«Er ikke verdt en dritt»
Men storspillet tok slutt, og etter hvert tok de gamle fotballstjernene frem slakterkniven.

– Det er en tid hvor de dyre spillerne tjener pengene sine. Nå er det på tide at Mesut Özil begynner å tjene sine, skrev Alan Shearer i en blogg i The Sun i februar 2014.

Ingen gikk lenger enn Daily Mails kommentator Neil Ashton etter Arsenals mesterligaexit mot Bayern München i mars 2014.

«Bortkommen og lat Özil kostet Arsenal 400 millioner kroner, men han er ikke verdt en dritt. Han lurer til seg lønnen sin», hamret han til med.

– Sterling er bedre enn Özil
De tidligere Liverpool-stjernene Jamie Carragher og Michael Owen har også benyttet sjansen til å rakke ned på Arsenal-spilleren når de har hatt mulighet.

Senest i helgen gikk Owen ut og mente at Özil ikke er i nærheten av å være på Raheem Sterlings nivå, og da han ble kritisert etter at tyskeren holdt lekestue med Liverpool på Emirates, var svaret enkelt:

– Jeg ser at min mening om at Sterling er en bedre spiller enn Özil fikk en del overskrifter i dag. Er det noen diskusjon? Ikke i nærheten en gang, skrev han på Twitter.

Kritikken mot Özil har først og fremst gått på tyskerens mangel på innsats og at han melder seg ut i tøffe kamper.

Løp mest mot Monaco
Men nå viser statistikken at ekspertene langt fra har belegg for å omtale Özil som lat.

For etter at midtbanespilleren kom tilbake etter skade på nyåret, er det ingen spillere som har tilbakelagt flere meter på banen for Arsenal.

Da Arsenal tapte 1-3 for Monaco i Champions League, var det Özil som fikk sterkest kritikk. Også da fordi han var lat og viste et negativt kroppsspråk.

Men 26-åringen tilbakela 11,4 kilometer i løpet av de 90 minuttene. Ingen Arsenal-spillere var i nærheten av å løpe like mye. Bare Monacos midtbaneduo Joao Moutinho og Nabil Dirar løp mer.

– At han er lat er bare tull. Det har vært allmenn kjent for dem som følger med. Han har alltid vært blant dem som løper mest, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

– Ville sluppet med halvparten hvis han var engelsk
Han er ikke så veldig overrasket over kritikken. Men er ganske sikker på at Özil ville sluppet unna mye av den dersom han var engelsk.

– Jeg ser på ham som en klok spiller. En spiller som egentlig har fått for mye tyn i forhold til hva han har prestert. Hadde han vært engelsk så hadde han sluppet unna med halvparten. Men det er ikke overraskende at han blir huggestabbe igjen. Han har en spillestil som på kroppsspråk kan se ut som om han er uinteressert, sier Myhre.

Også i fotball-VM måtte Özil tåle kritikk for innsatsen sin, men statistikken viser at bare USAs Alejandro Bedoya hadde flere sprinter enn ham i løpet av 90 minutter.

I semifinalen mot Brasil hadde han 68 sprinter i løpet av kampen. Mesterskapet totalt sett, så var det ti spillere som løp mer enn Özil.

Burnleys maratonmenn
Lørdag skal «late» Özil i aksjon mot Premier Leagues maratonmenn.

For ingen løper mer enn Burnley. 

George Boyd er ligaens største duracellkanin. Han har i snitt tilbakelagt 12,1 kilometer per kamp denne sesongen, men også Scott Arfield og David Jones er blant spillerne som legger ned størst innsats på banen.

Men Özil er ikke den latsabben så mange vil ha det til i Premier League heller.

Så langt har han løpt 9,8 kilometer per kamp i ligaen. Ifølge Opta er det bare Santi Cazorla som har et høyere snitt for The Gunners. Spanjolen har løpt 9,9 kilometer per kamp.

– Burnley må løpe mer
Og det er ikke sånn at Özil bare lunter rundt på banen heller. For statistikken viser også at bare Alexis Sanchez, Kieran Gibbs, Danny Welbeck og Hector Bellerin har flere sprinter enn ham.

Özil har i snitt 49,7 sprinter per kamp.

Myhre er ikke overrasket over at Burnley-spillerne løper såpass mye mer enn Arsenals.

– Når det gjelder Burnley, så er mye av løpene er defensive løp. De er et lag med spillere som må legge ned ekstra mye innsats både offensivt og defensivt, for de er dårligere fotballspillere og må kompensere med å løpe mer enn motstanderne. At de ligger høyt på antall kilometer er på en måte ren logikk. Men det har vært en av de viktigste årsakene til at Burnley kjemper om å beholde plassen, mener fotballeksperten.

Imponert over Burnley
Han mener Sean Dyche har valgt helt rett tilnærming i sitt forsøk på å holde The Clarets i Premier League.

– Med det spillermaterialet så er det måten å gjøre det. De var klare favoritter til å rykke ned. Og de kan fortsatt rykke ned. Men hvis de skulle gå ned, så gjør de det med flagget til topps. Jeg er imponert over det de har fått til med det mannskapet sitt, sier han.

Men statistikken er litt urettferdig mot Özil. For hans totalt 146,6 kilometer blir fordelt på 90 minutter i hver av kampene han har vært på banen. 

En av kampene var et 17 minutters innhopp, og han er blitt tatt av banen fire ganger. Dersom en deler på antall minutter på banen, så har han løpt 120 meter per minutt han er på banen. Til sammenligning har milslukeren Boyd løpt 140 meter per minutt.

– Jeg var ikke med i hylekoret i fjor, og jeg er ikke med i år. Jeg mener at Mesut Özil er en meget god Premier League-spiller. Hadde jeg vært manager for et topplag i Premier League, så ville jeg hatt han i laget. Han er en smart spiller som gjør andre gode, avslutter Myhre.