Derfor skal du pakke ullklærne i avispapir

Det er snart på tide å pakke bort ullklærne, men pakker du feil, risikerer du å måtte kjøpe nye til høsten.

Ull er kanskje det materialet norske barn bruker mest løpet av vinterhalvåret. Det isolerer godt mot minusgradene, men er også kostbart.

Nå er tiden for å rydde i skuffer og skap, og om ikke lenge kan vi pakke bort ulla for godt. I det minste fram til neste høst. Men hvordan du oppbevarer ullklærne har mye å si for hvordan du kommer til å finne dem igjen når kulda setter inn.

Rydd før du pakker

Mari Midtstigen er redaktør i magasinet Foreldre og barn, og forteller til God morgen Norge at det er flere ting å huske på før du pakker ned klærne.

– Det aller første du må begynne med er selvsagt å sortere. Det som er for lite eller på vei ut, bør bort. Kanskje kan man gi det videre til noen andre som trenger det? Det som er igjen da, det kan du pakke ned, sier hun.

Møllen elsker skitne klær, så det er viktig at plaggene er helt rene. Husk også å sjekke at de er tørre før du leter fram det du skal pakke ned i.

AVISPAPIR: Billig og effektivt mot møll. Foto: TV 2.
AVISPAPIR: Billig og effektivt mot møll. Foto: TV 2.

– Legger man bort noe som er halv-vått kan det gå skikkelig galt. Det kan fort bli råttent.

Husk å vaske klærne med ull-vaskemiddel. Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullfibrene

Ikke plast, bruk avispapir

Mange av oss sverger til plast når ullklærne skal pakkes bort.

– Det er ikke lurt. Når det er temperaturskifte kan det fort bli kondens. Det kan bli fuktig, og man får jordslag. Papirposer eller papirkasser kan være det lureste å bruke.

Tøyposer kan brukes til det fineste tøyet, og er du ekstra flink, sverger du til avispapir.

– Møllkuler er forbudt fordi de var giftige og lignet veldig på godteri. Men det sies at avispapir har en lukt som møllen ikke liker, forteller Midtstigen.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.