– Politimannen plantet våpen ved firebarnsfaren Walter (50) etter å ha drept ham

Michael Slager (33) er siktet for drap etter videoavsløringen av at han skyter den ubevæpnede Walter Scott.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politimannen fra Sør-Carolina i USA har nå fått sparken, det melder nyhetsbyrået AP onsdag kveld. 

Det er ventet flere protestmarsjer over hele USA etter at en video viser at en hvit politimann skyter og dreper en forsvarsløs svart mann i helgen.

Michael Thomas Slager (33) er siktet for drap etter at mobilvideoen avslører at han skyter åtte skudd mot firebarnsfaren Walter Scott (50) lørdag morgen i North Charleston i delstaten Sør-Carolina i USA.

Slager er varetektsfengslet uten mulighet for kausjon, og siktelsen har en strafferamme på inntil dødsstraff.

Scott ble stoppet av politimannen fordi han angivelig hadde en defekt baklykt på bilen sin.

– Skjøt i selvforsvar

DRAPSIKTET: Etter at den rystende videoen ble lagt frem er politimannen Michael Thomas Slager (høyre) siktet for drap på Walter Scott. Foto: AP
DRAPSIKTET: Etter at den rystende videoen ble lagt frem er politimannen Michael Thomas Slager (høyre) siktet for drap på Walter Scott. Foto: AP

Ifølge politiets opprinnelige rapport oppstod det et basketak før Slager avfyrte skudd fra sin strømpistol. Scott skal ha droppet noe på bakken før han la på sprang.

– Han ble overmannet av Scott, og skjøt i selvforsvar da han følte seg truet av ham, fortalte politimannens advokat, David Aylor, til TV-stasjonen WFLA i helgen.

– Skudd avfyrt, målet uskadeliggjort

Ifølge rapporten skyter deretter Slager åtte skarpe skudd mot ryggen til Scott som løper vekk fra ham, før han faller til bakken og blir liggende på magen.

Politimannen går så mot ham og setter håndjern på ham.

– Skudd avfyrt, målet er uskadeliggjort. Han tok min strømpistol, lød det fra betjenten over politiradioen umiddelbart etter, skriver The New York Post.

SJEKKET PULS: Ifølge The New York Post ble Scott iført håndjern før Slager sjekket pulsen hans og deretter la en strømpistol ved siden av kroppen hans. Foto: AP
SJEKKET PULS: Ifølge The New York Post ble Scott iført håndjern før Slager sjekket pulsen hans og deretter la en strømpistol ved siden av kroppen hans. Foto: AP

Slik kunne historien om hvordan Walter Scott døde ha endt, hadde det ikke vært for at en forbipasserende filmet hendelsen. Vedkommende ønsker ikke å stå frem.

La pistol ved offeret

Videoen, som ble lagt frem tirsdag av advokaten til Scotts familie, viser noe helt annet enn forklaringen til Slager om hva som skjedde.

Videoen viser blant annet at politimannen går tilbake fra der han stod da han skjøt og plukker opp strømpistolen fra bakken, før han går frem og legger den ved siden av den liggende Scott, skriver The New York Post.

Skutt fire ganger i ryggen

BRØDRE: Rodney og Anthony Scott, Walters bror, holdt en følelsesladd pressekonferanse tirsdag. Foto: AP
BRØDRE: Rodney og Anthony Scott, Walters bror, holdt en følelsesladd pressekonferanse tirsdag. Foto: AP

Av de åtte skuddene som ble avfyrt traff fire av dem ryggen til Scott og ett i hoderegionen ved øret.

Etter at videoen ble lagt frem har Aylor trukket seg som advokat for politimannen.

– Jeg kan ikke lenger representere Slager. Dette er en forferdelig tragedie for hele samfunnet, sier Aylor.

Pågrepet umiddelbart

Slager ble pågrepet og siktet kun få timer etter at videoen var vist for byens ordfører og politiets ledelse.

– Som et resultat av den videoen, og en dårlig avgjørelse av vår betjent, vil han bli siktet for drap. Når du gjør en feil, gjør du en feil, sier ordfører Keith Summey i North Charleston.

Advokaten til Scotts familie sier de står i takknemlighetsgjeld til mannen som filmet hendelsen.

– Det er ingenting som kan bringe deres far, bror og sønn tilbake, men de er lettet over at det er utferdiget siktelse i saken, sier Chris Stewart.

Politisjefen målløs av videoen

Han poengterer at Scott kan ha fått panikk og forsøkt å stikke av fordi han skyldte barnebidrag, noe som kan sende en i fengsel i Sør-Carolina inntil det er betalt.

– Dette var en politimann som følte at han kunne komme unna med å skyte en mange ganger i ryggen. Hadde det ikke vært for denne videoen ville sannheten neppe vært kjent, sier Stewart.

Politisjefen i North Charleston uttalte på en pressekonferanse at han var målløs etter å ha sett videoen.

– Jeg har vært i denne politiavdelingen lenge og alle ansatte er som mine barn. Så kan du fortelle hvordan en far ville reagere når han ser sitt barn gjøre noe slikt, sier Eddie Driggers.

Vil saksøke politiet

Borgerrettighetsledere maner til besinnelse, men sier samtidig at de planlegger å saksøke politiet for brudd på borgerrettighetene.

Walter Scott avtjente to år i den amerikanske kystvakten. Han var far til fire barn og familien er rystet over videoavsløringen.

– Min familie er i dyp sorg. Jeg tror ikke alle politifolk er dårlig, men det er noen dårlige der ute. Jeg ønsker ikke å se noen bli skutt ned slik min bror ble skutt, sa Anthony Scott, bror til Walter, da han og flere andre familiemedlemmer holdt en pressekonferanse tirsdag.

Ingen politifolk siktet

Politidrapet i Sør-Carolina vil trolig øke spenningen mellom politiet og det svarte samfunnet i USA etter flere sammenstøt med døden til følge mellom hvite politimenn og svarte innbyggere i New York, Cleveland, Ferguson og Dallas det siste året.

Ingen politioffiserer ble siktet for disse dødsfallene som utløste store protestmarsjer og opptøyer over hele USA.

Nesten halvparten av de 100.000 innbyggerne i North-Charleston er svarte, mens 82 prosent av offiserene i politiet i byen er hvite.

Det er nedsatt en egen kommisjon bestående av FBI, påtalemyndigheten i Sør-Carolina og Justisdepartementet som skal undersøke og etterforske drapet på Walter Scott.