SVIKT: Fire år gamle Adrian døde som følge av en svikt i barnehagen, mener foreldrene. (FOTO: Privat/TV 2)
SVIKT: Fire år gamle Adrian døde som følge av en svikt i barnehagen, mener foreldrene. (FOTO: Privat/TV 2)

Foreldrene mener barnehagen sviktet:
– Adrians (4) død var ingen ulykke

Foreldrene til gutten som døde i barnehagen i Ålesund fjor, godtar ikke at dødsfallet sees på som en ulykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kommer aldri til å godta at dette blir omtalt som en ulykke. Det har skjedd en grov svikt. Han har trolig vært over 30 minutter uten tilsyn, sier Adrians pappa, Geir Gjærde, til TV 2.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

I fjor sommer skjedde det som ikke skal skje. Fire år gamle Adrian døde i barnehagen. Gutten fikk en snor fra en ryggsekk rundt halsen, ble kvalt og mistet livet. 

– Hvis dette ikke får strafferettslige følger, gir det signal om at det er fritt fram og at man godtar slike dødsfall, sier Gjærde.

Etter å ha sett etterforskningpapirene har foreldrene fått vite mer om hva som skjedde. De anslo først at det var gått mellom 10 og femten minutter siden Adrian sist ble sett.

Foreldreparet mener at sønnen deres trolig var uten tilsyn i mer enn 30 minutter. 

– Dette er en svært alvorlig og viktig prinsipiell sak som angår alle som har barn i barnehage.

Gjærde sier foreldrene har reagert på flere ting underveis i etterforskningen, han forteller blant annet om feil i den foreløbige obduksjonsrapporten.

– Der var blant annet vekten til Adrian feil. Den var oppgitt til å være 40 kilo. To dager før dødsfallet veide vi Adrian, da viste vekten 16,8 kilo. Det er vanskelig å akseptere slike feil, sier Gjærde.

Før påsken var saken etterforsket ferdig av politiet, og ligger nå hos statsadvokaten.

De mener imidlertid politiavhørene viser at ingen av de ansatte er i stand til å si nøyaktig hvor lenge det var siden Adrian sist ble sett i barnehagen, men han var blant de første som fikk fylt på vannflasken sin, rundt 35 minutter før fireåringen ble funnet død.

Vil at andre skal vite

– Vi blir minnet på det som skjedde hver dag. Vi velger å fortelle historien for å få rettferdighet for Adrian. Vi forventer at noen blir stilt til ansvar for dødsfallet. Hvor er rettssikkerheten til barn hvis ingen blir straffet for dette, spør Gjærde.

Han sier at den lange tiden det har tatt å etterforske saken har vært en stor ekstrabelastning for familien.

– Det er ett offer i denne saken, og det er Adrian. Selv om vi har det tungt, er vi innstillt på å kjempe for at ansvaret blir plassert der det hører hjemme. Det skylder vi han, sier pappaen til TV 2.

Har gjort endringer

Barnehagen ønsker ikke å si noe om etterforskningen av saken nå, og viser til at den er til behandling hos statsadvokaten. Men på spørsmål fra TV 2 viser de til at de nå har tatt grep, for å unngå at lignende episoder skal kunne skje.

– Det har nok vært vanlig i mange barnehager å ha sekker hengene i garderoben, det har vi selvsagt ikke lenger, skriver daglig leder i Blindheim barnehage Torhild Haugland i en sms til TV 2.

Ålesund kommune fører tilsyn med barnehagene og opplyser om at Blindheim aldri har hatt bemerkninger i disse. Når det gjelder tilsynet som ble gjort etter denne hendelsen er ikke rapporten klar.

– Rapporten er ikke offentlig siden den ikke er ferdig. Når det gjelder saken så ønsker vi ikke å kommentere den før den er ferdig behandlet hos statsadvokaten, sier informasjonssjef i Ålesund kommune Anne Bente Skjellum, til TV 2.

Den tragiske hendelsen gjorde stort inntrykk på lokalsamfunnet. I Spjelkavik kirke i Ålesund, samlet pårørende, venner og kjente seg og tente lys for fire år gamle Adrian i dagene etter dødsfallet.