Slettet apper, fjernet Facebook og la mobilen i skuffen: 

– Sjokkerende deilig

Bruker du litt for mye tid på nett? Her er de beste tipsene for å redusere din digitale avhengighet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken publiserte TV 2 kronikken til Camilla Angvik Aasen (25), som tar et oppgjør med både egne og andres digitale vaner.

Hun mener vi er i ferd med å bli bestevenn med Google, og at vi ødelegger vårt sosiale liv ved å la mobilen styre livene våre. Ifølge en ny dansk undersøkelse, velger to tredjedeler av barn mellom fire og seks år å leke med en iPad fremfor andre barn. 

«Rehab»

Blogger og redaktør for kvinneguiden.no, Susanne Kaluza sier til TV 2 at hun selv har kjent den digitale avhengigheten på kroppen, og under sin tredje graviditet bestemte seg for en «digital rehab». All mobilbruken skulle reduseres til kun det mest nødvendige. 

– Jeg hadde tenkt på det lenge, noe jeg tror mange gjør. Jeg vil tro mange har kjent på den digitale skammen etter å ha blitt sugd inn i mobilen i altfor lang tid, når de egentlig er sammen med andre, sier Kaluza. 

Trebarnsmoren innrømmer at mobilen er altoppslukende, men ønsket å løsrive seg fra apper, programmer og konstante oppdateringer. 

– Jeg skrudde av alt av push-varsler på mobilen min Jeg endret innstillinger på mailen, slik at jeg selv måtte inn og sjekke. Målet var at jeg skulle styre mobilen og ikke at den konstant skulle suge meg inn, forteller hun. 

De første dagene og ukene var en prøvelse. 

– Jeg hadde fantomrykninger etter mobilen de første dagene, og smugkikket masse. Men jeg lurte jo bare meg selv, sier Kaluza. 

Ansikt til ansikt

Kaluza ga beskjed til venner og familie. Hun logget av Facebook og sa et midlertidig farvel på bloggen. Etter et par uker var hun langt mindre opptatt av mobilen. 

– Det var sjokkerende deilig når jeg kom inn i det! Jeg brukte jo fortsatt mobilen, og alle skjønner at det ikke er snakk om enten eller. Men jeg fikk et bevisst forhold til den tanketomme surfingen, sier hun. 

Som er resultat av å være mindre pålogget, få færre oppdateringer på Facebook og Instagram og hele tiden sjekke ting, fikk Kaluza først og fremst mer tid. 

VANSKELIG FOR UNGE: Psykologspesialist og forsker Cecilie Schou Andreassen tror det kan blir vanskelig for unge å logge seg helt av. Foto: UIB
VANSKELIG FOR UNGE: Psykologspesialist og forsker Cecilie Schou Andreassen tror det kan blir vanskelig for unge å logge seg helt av. Foto: UIB

– Jeg fikk lest utrolig mye bøker. I tillegg ble jeg mer kreativ og fikk masse ideer, da jeg ikke fylte alle pausene i hverdagen med mobilen, sier hun. 

Og de personlige møtene ble mer verdt. 

– Det var mer gøy å møte vennene mine, for da kunne de faktisk fortelle meg noe om livet deres jeg ikke allrede visste fra Facebook. Nyheter om en ny jobb eller at katta hadde fått kattunger fikk jeg fra den det gjaldt, sier hun. 

Kan bli diagnose

Klinisk psykologspesialist ved Bergensklinikkene og forsker ved Universitetet i Bergen, Cecilie Schou Andreassen, forsker på folks avhengighet til digitale verktøy. Hun utelukker ikke at en slik avhengighet også kan bli en diagnose. 

– Nylig fikk avhengighet til en atferd for første gang status som en formell diagnose i USA. Selv om den reviderte diagnosemanualen ikke innlemmer andre atferdsavhengigheter enn til pengespill, så åpner den døren for flere fremtidige diagnoser der dataspillavhengighet trolig blir den neste, sier Schou Andreassen til TV 2. 

Hun understreker at avhengighet er mer enn å bare være pålogget eller bruke noe mye. 

– Avhengighet i klinisk forstand dreier seg om tvangspreget og overdreven bruk. Det kan da gå utover andre livsområder som søvn, helse, familieliv, jobb og studier, sier hun. 

Umulig for ungdom 

Hun sier det er todelt hvem som scorer svært høyt på bruk av mobil, nettbrett, PC og dataspill. 

– Det er både de som i utgangspunktet er svært sosiale og utadvendte, der sosiale medier blir en tilleggskanal til å dekke sine sosiale behov. Men vi ser også at de som er nervøse og usikre scorer høyt, ettersom de trolig foretrekker å kommunisere digitalt fremfor ansikt-til-ansikt, sier Schou Andreassen. 

Også Schou Andreassen logget helt av for to og et halvt år siden. 

– Helt i starten var det litt vanskelig. Jeg følte meg utenfor, men det gjorde etter hvert ikke så mye. Jeg slapp mer taket og fikk ro, sier hun. 

Hun tror det er svært vanskelig for dagens unge å logge av. 

– De er «digitale natives», og er oppvokst med dette. Det kan nok være veldig vanskelig ettersom sosiale medier spiller en avgjørende rolle i deres sosiale liv. Det vitner mer om ungdoms normalitet enn sykelighet, sier hun.