DYRT: Foreldre må ut med høye beløp, dersom konfirmanten skal ha bunad, dress, mat og fest til den store dagen.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
DYRT: Foreldre må ut med høye beløp, dersom konfirmanten skal ha bunad, dress, mat og fest til den store dagen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Fortvilte foreldre må ta opp lån i banken for å betale for barnas konfirmasjon

Én av fire foreldre er bekymret for pengebruken knyttet til konfirmasjon. Ofte kan feiringen koste opp mot 50.000 kroner.  

Våren og konfirmasjonssesongen er i anmarsj, og mange er i gang med å planlegge ungdommens store dag. 

Men forberedelsene er for mange ikke bare fylt med glede og forventning. En ny undersøkelse fra Sparebank 1 viser at flere tenåringsforeldre enn før er bekymret for den kommende konfirmasjonen.

– Det er en økning i andelen bekymrede foreldre fra 20 prosent i fjor og til 25 prosent i undersøkelsen i år, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank 1. 

50 000 kroner som prisoverslag

Og det er kanskje ikke så rart at foreldre svetter litt når de hører prislappen på en gjennomsnittlig konfirmasjonsfeiring. Nettsiden Konfirmasjonsweb anslår at en konfirmasjon med 50 gjester og bunad koster 50.000 kroner. 

– Dette budsjettet har ikke blitt oppdatert på lenge, så nå vil jeg si at tallet er enda høyere, sier Helle Mari Bratreit Dullum, daglig leder i bedriften.

FLERE VIL LÅNE: Privatøkonom Endre Jo Reite, opplever at mange tar nye grep for å finansiere konfirmasjonen. Foto: Thor Nielsen/Sparebank 1
FLERE VIL LÅNE: Privatøkonom Endre Jo Reite, opplever at mange tar nye grep for å finansiere konfirmasjonen. Foto: Thor Nielsen/Sparebank 1

– Folk bruker stadig mer penger på pynt. Gjennomførte temaer, som fotballtema, har blitt mye vanligere, sier hun. 

Bratreit Dullum tror ikke nødvendigvis at det er ungdommen som krever dyr fest.

– Det er mødrene som er mest opptatt av at ting skal være perfekt, mener hun. 

Søker NAV-støtte

Med 50.000 kroner som prisanslag, har ikke alle råd til å være med på kjøpefesten. Ifølge Vårt Land, får NAV hvert år søknader fra foreldre som ønsker økonomisk støtte til feiringen.

– Vi får søknader fra personer med lav inntekt om støtte til konfirmasjoner. Noen ganger innvilger vi dette, sier Magne Kjetil Berg i NAV Førde til avisen.

NAVs kommunikasjonsavdeling understreker til TV 2 at denne ordningen i hovedsak er beregnet på skilte foreldre som ikke blir enige om hvem som skal betale, og at NAV kun fungerer som innkrever mellom partene i slike saker. 

Sparebank 1-undersøkelsen viser også at stadig flere søker lån i banken for å finansiere konfirmasjon. 

– Vi merker økt etterspørsel etter hjelp i form av lån og avdragsfrihet, sier privatøkonom Jo Reite.

– Ton ned pengefokuset!

Reite mener det er problematisk at konfirmasjonen har blitt en dyr affære. 

– Det er med på å forsterke forskjeller. De fleste har god råd, og bedre råd enn noen gang. Samtidig er det en stor gruppe som faller utenfor, og for hver økning i bruken til gaver og arrangement er vi med på å sette forventningene hos konfirmanter og foreldre. 

Han gir følgende råd til foreldre som skal arrangere konfirmasjonsfeiringer i tiden fremover.

– De med romslig økonomi kan tenke over signaleffekt og snakke med sine konfirmanter om hvor viktig det er at foreldre og konfirmanter toner ned pengefokuset litt.

– Vi kan alle gjøre det lettere for oss selv ved å redusere presset vi skaper på hverandre.