HELSESKADELIG: Det kan være farlig å måle seg selv opp mot andre på sosiale medier. Foto: AP Photo/dapd, Joerg Koch, File.
HELSESKADELIG: Det kan være farlig å måle seg selv opp mot andre på sosiale medier. Foto: AP Photo/dapd, Joerg Koch, File.

Facebook kan gjøre deg deprimert

Å sammenligne seg selv med andre på sosiale medier kan svekke den psykiske helsen, det viser ny forskning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<p class="active">Perfekte bikinikropper, drømmejobber og idylliske ferier. Sosiale medier som Facebook kan ofte synes å være et utløp for hvor godt man lykkes i livet.&nbsp;</p> <p class="active">Mange har nok opplevd å føle seg mislykket eller utilstrekkelig når de måler seg mot andres Facebook-oppdateringer.</p> <p class="active">Nå&nbsp;<span style="line-height: 1.5;">viser ny amerikansk forskning at en slik sosial sammenligning kan være direkte helseskadelig.&nbsp;</span></p> <h2 class="active"><span style="line-height: 1.5;">Knytter Facebook til depresjon</span></h2> <p class="active"><span style="line-height: 1.5;">En forsker ved University of Houston, Mai-Ly Steers, har undersøkt hvorfor Facebook kan virke negativt på vår psykiske helse.&nbsp;</span><span style="line-height: 1.5;">Studien er publisert i tidsskriftet </span><a style="line-height: 1.5;" href="http://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/jscp.2014.33.8.701">Journal of Social and Clinical Psychology</a><span style="line-height: 1.5;">.</span></p> <p class="active"><span style="line-height: 1.5;">– En fare er at Facebook ofte gir oss informasjon om venner som vi normalt ikke har kjennskap til. Dette gir oss flere muligheter til å sosialt sammenligne hverandre, sier Steers til <a href="http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150406144600.htm">Science Daily</a>.&nbsp;</span></p> <p class="active">Steers understreker at det ikke kan settes likhetstegn mellom Facebook og depresjoner.</p> <p class="active">– Det betyr ikke at Facebook nødvendigvis fører til depresjon. Men det betyr at en deprimert sinnsstemning, mye tid på Facebook og det å sammenligne seg selv med andre, har en tendens til å gå hånd i hånd, sier Steers.&nbsp;</p> <h2 class="active">– Vanskelig å la være</h2> <p class="active">Dessverre er det heller ikke enkelt å slutte med sosiale sammenligninger, selv om man er oppmerksom på det.&nbsp;</p> <p class="active drop-bottom">– Du kan ikke egentlig kontrollere impulsen til å sammenligne, fordi du aldri vet hva vennene dine vil poste. I tillegg har de fleste en tendens til å fortelle om de positive tingene i sine liv, og utelate det negative. Dette kan lede oss til å tro at deres liv er bedre enn de er, og få oss til å føle at vi har et dårligere liv enn vi har, sier Steers.&nbsp;</p> <p class="active drop-bottom">Hun håper funnene i studien kan føre til at personer som er utsatt for depresjon, i fremtiden blir anbefalt ikke å bruke så mye tid på Facebook.&nbsp;<span style="line-height: 1.5;"><br></span></p>