Regjeringen tar Krekar-dommen til etterretning

Oslo politidistrikt anker ikke lagmannsrettens kjennelse om Krekars oppholdssted.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed slipper Krekar å flytte til Sør-Trøndelag.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at regjeringen tar til etterretning at kjennelsen nå er rettskraftig. 

Hun er også klar på at justisminister Anders Anundsen blir sittende. 

– Selvfølgelig. Her har det vært forskjellige tolkninger av loven, og vi tar dommen "ad notam" (til etterretning, journ.anm)

Hva betyr det at kjennelsen nå er rettskraftig?

– Det betyr at instruksen ikke kan gjelde lenger, sier Solberg.

Kraftig kritikk av Justisdepartementet

20. mars bestemte Borgarting lagmannsrett at Krekar, hvis egentlige navn er Najmuddin Faraj Ahmad, ikke kan flyttes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Det var Oslo politidistrikt som hadde pålagt Krekar å reise til Trøndelag, men avgjørelsen ble straks anket av Krekars advokat Brynjar Meling.

I kjennelsen kom retten med kraftig kritikk av Justisdepartementet for urettmessig å ha gitt politiet instrukser om tvangsflytting av Krekar.

Nå er det klart at politiet ikke vil anke lagmannsrettens avgjørelse.

Sitter fortsatt fengslet

I en pressemelding viser Oslo politidistrikt til at Krekar i mellomtiden har blitt fengslet i en annen sak, og det er grunn til å tro at han blir i fengsel en lengre periode framover. Pålegget om bestemt oppholdssted har en tidsbegrenset varighet, og har derfor ikke en reell betydning nå som han sitter i fengsel.

– Vi ønsker derfor ikke å bruke egne og domstolenes ressurser på ytterligere rettssaker, sier politiinspektør Vegard Rødås. Når han løslates fra fengsel vil det bli vurdert å gi et nytt pålegg om bestemt oppholdssted, uttaler Rødås i en pressemelding.

Det er viktig for politiet å ha kontroll på Krekar. Det har politiet så lenge han er i fengsel.

Krekar ble fredag før påske varetektsfengslet i ytterligere fire uker for trusler og oppfordring til straffbar handling. Det er ventet at en hovedforhandling i denne saken vil starte senere i vår.