BRANN: Tirsdag ettermiddag brøt det ut brann i en russisk atomubåt i Arkhangelsk, og det er kraftig røykutvikling på stedet. REUTERS/Oleg Kuleshov
BRANN: Tirsdag ettermiddag brøt det ut brann i en russisk atomubåt i Arkhangelsk, og det er kraftig røykutvikling på stedet. REUTERS/Oleg Kuleshov

Brann i atomubåt slukket

Etter rundt ni timer skal brannen i den russiske atomubåten være slukket. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Brannen i den russiske atomubåten er slukket, melder Reuters tirsdag kveld. Det skal ikke ha blitt målt radioaktiv stråling fra ubåten.

Brannen skal ha startet under sveisearbeid på ubåten, som befinner seg på Zvezdotsjka-skipsverftet i Severodvinsk nord i Russland.

Det var ikke åpne flammer, men mye røyk i området, meldte det russiske nyhetsbyrået RIA, ifølge Russia Today.

Ifølge talspersoner ved skipsverftet, skal ubåten på nåværende tidspunkt ikke utgjøre noen fare.

– Det er ingen miljø- eller strålefare som følge av hendelsen, opplyser skipsverftet United Shipbuilding Company ifølge Reuters.

De opplyser videre at fartøyets atomreaktor var blitt stengt og at alle våpen ombord var lastet av ubåten.

Fryktet radioaktive utslipp

– Dette er en alvorlig situasjon. Hvis man ikke får kontroll over brannen, frykter vi at dette kan føre fra radioaktive utslipp fra reaktoren om bord, uttalte Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona til TV 2 tidligere i dag.

Seksjonssjef for beredskap i Statens strålevern, Eldrid Holo, opplyste til TV 2 tidligere på tirsdag, at de blir holdt oppdatert av myndighetene i Russland.

– Vi har hatt kontakt med myndighetene nylig, og de informerer om at det brenner i en ubåt ved dette verftet. Ubåten ligger i dokk, og har ligget der ganske lenge for planlagt vedlikehold.

Tidligere har det kommet frem at våpen og reaktorer ikke har vært fjernet, selv om man har fått beskjed om det under lignende branner, men Holo ser ingen grunn til å ikke stole på informasjonen de har fått i dag. 

– Vi synes vi har fått god og troverdig informasjon fra russerne i denne saken. 

– Fjerner ikke reaktorer under vedlikehold

Men Nils Bøhmer i Bellona er ikke like sikker. 

– Selv om alt av våpen er fjernet, er det fortsatt to atomreaktorer igjen. Disse reaktorene brukes som fremdriftskraft til propellene. I disse ligger det store mengder med radioaktivitet. Disse fjernes derfor ikke under vedlikehold, sier Bøhmer.

– Dette kan føre til et lokalt forurensningsproblem, i verste fall kan det sive over på norsk side. Det kommer an på vær og vind, sier han.

Samme båt som Kursk

Båten skal være K-266 Oryol, en ubåt av typen Oscar II, en atomdrevet ubåt. Dette er samme klasse som Kursk-ubåten, som sank i august 2000. Ingen av de ombord overlevde da. 

Det er ikke meldt om dødsfall knyttet til denne brannen. Den skal berøre et område på 20 kvadratmeter, opplyser en kilde til RIA, som også sier at det er isolasjonen mellom skroget på ubåten som brenner.

Slike båter er dekket av et fem centimeter gummibelegg, som gjør det vanskelig å slukke en slik brann. Da atomubåten Jekaterinburg brant i desember 2011 tok den 16 timer å slukke. Den hadde et slikt lag av gummi, ifølge Bøhmer.

På denne dagen i 1989 sank den sovjetiske atomutbåten K-278 Komsomolets 18 mil sørøst for Bjørnøya, etter den begynte å brenne. 42 mann mistet livet.