Ser du feilen som kan gi alvorlig magesjau?

Verdens helseorganisasjon feirer 67-årsdag 7. april. Mattilsynet markerer dagen med fokus på kjøkkenhygiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoklippet blir lansert på Verdens helsedag. Dagen markeres etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) ble stiftet, 7. april 1948.

I kortfilmen «Ikke nok å være god kokk» nøster de minste i familien opp i hvorfor flere er sengeliggende med magesjau.

Spoiler alert: det er far som har skylden – sjekk videoen øverst.

Overfører bakterier

Seniorinspektør i Mattilsynet Kari Dommarsnes var gjest i God morgen Norge på TV 2 tirsdag, for å snakke om nettopp kjøkkenhygiene.

Sammen med GMN-kokk Wenche Andersen konkluderte hun med at gode hygienevaner er blitt et glemt kapittel. 

– Det som er viktig er at man ikke overfører bakterier fra rå varer og over til varer som ikke skal varmebehandles, eller som allerede er varmebehandlet, sier Dommarsnes.

Krysser mellom rått og stekt

Det betyr at stekt kjøtt ikke skal tilbake til der hvor det rå kjøttet ble oppbevart. Grønnsaker skal ikke skjæres opp på samme fjøl og med samme kniv som kjøttet.

– Å krysse mellom rått og ikke rått, eller mat som ikke skal varmebehandles, kan være farlig. Det er fint å ha eget utstyr for ulike matvarer, sier Mattilsynet-inspektøren.

Se innslaget fra GMN nederst i artikkelen.

Noen bakterier er gode

Hun sier videre at det skal være bakterier i mat, men det skal være på riktig sted.

– Jeg tror kanskje det blir vel mye hysteri, at alle bakterier er farlige. Jo mer restriktive vi er med bakterier, dess mindre tåler vi. Så vi skal ha litt bakterier i oss også, sier hun.

Håndhygiene er blant de viktigste forholdsreglene. 

– Håndhygiene er nettopp for at bakterier som ikke hører hjemme i maten, skal finne veien til maten. For eksempel etter toalettbesøk, sier hun.

Se hygiene-tipsene fra Mattilsynet til høyre, eller last ned plakaten fra tilsynets nettsider

Kilde: Mattilsynet.
Kilde: Mattilsynet.