POPSTJERNER: Nazir Afzal (t.v.), her fra kunngjøringen om overgrepsskandalen i BBC, mener IS groomer sine nye rekrutter, som ser opp til IS-talsmenn som popstjerner. Foto: Arkiv
POPSTJERNER: Nazir Afzal (t.v.), her fra kunngjøringen om overgrepsskandalen i BBC, mener IS groomer sine nye rekrutter, som ser opp til IS-talsmenn som popstjerner. Foto: Arkiv

Advokat: – IS bruker samme metode som sex-groomere

Den britiske toppadvokaten Nazir Afzal sier terrorgruppen IS jobber på samme måte som overgripere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Afzal er en av statsadvokatene som rullet opp den store pedofilisaken i Rochdale i England, der flere asiatiske menn ble dømt for overgrep mot mindreårige.

Saken var én av flere overgrepssaker, der voksne menn benyttet seg av utspekulerte metoder for å villede unge jenter. Fenomenet kalles «grooming». Afzal ser likheter mellom overgripere og IS' rekrutteringsmaskineri. 

Skjønner ikke at de blir utnyttet

– Teknikkene er de samme. Når det gjelder IS, skjer radikaliseringen via internett og ansikt til ansikt. Karismatiske ledere oppfordrer ungdommer til å gå over til andre siden, sier Nazir Afzal til den britiske avisen The Guardian

Han sier IS-talsmennene får enkelte ungdommer til å se sitt eget liv som mangelfullt, sammenlignet med det som blir fremstilt som et religiøst korstog. 

– De ser eget liv som fattig, men innser ikke at de blir utnyttet. Ekstremistene gjør det samme som groomerne. De manipulerer og isolerer dem. Deretter tar de dem, sier advokaten.

Forfatter og journalist Lars Akerhaug har blant annet skrevet boken «Norsk jihad» om muslimske ekstremister.

– Slike miljøer er avhengig av karismatiske personer, personer som er flinke til å knytte nære og personlige bånd. Når man snakker om radikale islamistgrupper er det jo selvvalgt, men også litt press, sier Akerhaug til TV 2.

Nye koster
Afzal sier myndighetene i europeiske land må endre tiltakene mot rekruttering til IS, og at oppgaven er for stor til at kun politiet kan løse den alene. 

– Deres metoder er ensrettet og gjentakende, og retter seg kun mot de vanlige mistenkte og de samme gamle lokale kreftene, sier han.

– Av erfaring vet jeg at politiet ofte bruker masse tid på møter med såkalte ledere i lokalmiljøet, som egentlig bare snakker på vegne av seg selv. Det er en ny generasjon terrorister, og vi trenger nye tiltak for å takle den, sier Afzal.

Akerhaug sier det er vanskelig for menigmann å kjenne igjen en muslim som er i ferd med å bli radikal. 

– Det viktigste er å vite hva problemet er og ta tak i det med en gang. Det jeg oppfatter som en utfordring er at folk rundt i landet ikke vet helt hva radikal islam er for noe. Man er redd for å stigmatisere muslimer. En muslim er ikke hverdagskost alle steder, og da er det vanskelig å se forskjell på en vanlig muslim og en radikal islamist, sier han. 

– Bli på skolen

Nazir Afzal ønsker at gode forbilder for ungdommene trer frem, og forteller dem at livet som IS-drapsmann ikke er bedre enn her hjemme.

– Tusenvis av unge mennesker kan bli oppfordret til å fortelle potensielle radikale hvordan livene deres kan bli. De vil ikke høre fra menn med langt skjegg, eller religiøse ledere. De vil høre fra kvinner og fra unge mennesker med en karriere, som kan vise dem at det finnes håp for dem som holder seg på skolen og bidrar til lokalmiljøet, sier han.  

Jihadimania

Han omtaler IS-propagandaens grep om deler av ungdommene som «jihadimania», med referanse til Beatles-feberen for noen tiår siden. 

– Guttene vil være dem, og jentene vil være sammen med dem. Det er det samme folk sa om Beatles tidligere, og One Direction i nyere tid. Propagandaen til IS er markedsføring, og altfor mange unge faller for imaget deres, sier Afzal.

Sammensatte kjennetegn

Akerhaug sier det er argumentasjon og overtalelse som får ungdommer til å bryte opp med sine tidligere liv. Faresignalene kan være vanskelige å se. 

– Det er umulig å liste opp alle kjennetegn, for dette er sammensatt. Men man ser gjerne at de endrer fremtoning og kler seg annerledes, eller begynner å skrive radikale meninger på Facebook, sier han. 

– Det kan være mange indikasjoner, og prosessen går ofte raskt, sier han.