KRIG: Dette bildet ble lagt ut på bildedelingstjenesten Instagram mandag. Kort tid etter ble bildet fjernet. Foto: Skjermdump Instagram
KRIG: Dette bildet ble lagt ut på bildedelingstjenesten Instagram mandag. Kort tid etter ble bildet fjernet. Foto: Skjermdump Instagram

La ut bilde av henrettelse og erklærte krig mot rivaliserende russ

Russen i Porsgrunn la ut bilde av IS-henrettelse, og erklærte krig mot rivalen – Skiensrussen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag la russen i Porsgrunn ut et bilde på Instagram, under kontoen porsgrunnsrussen2015. Bildet er tatt fra en av videoene den ekstreme terrorgruppen Islamsk Stat (IS) har publisert, som skal vise en henrettelse. 

TAR AVSTAND: Russepresident for Porsgrunn-russen, Camilla Sporsheim tar sterk avstand fra bildet som ble lagt ut. Foto: Porsgrunn VGS.
TAR AVSTAND: Russepresident for Porsgrunn-russen, Camilla Sporsheim tar sterk avstand fra bildet som ble lagt ut. Foto: Porsgrunn VGS.

Hodene på de to personene er byttet ut med kommunevåpenet til henholdsvis Skien og Porsgrunn. Under bildet er det skrevet «Jihad tid». 

Sterke reaksjoner

Forholdet mellom russen i Skien og Porsgrunn har i mange år vært preget av rivalisering, og både russestyrene og ledelsen ved skolene har gjort sitt for å dempe konfliktnivået. 

Russepresident ved Skien videregående skole, Marcus Brando Pedersen-Slaatten (18) sier han reagerer kraftig på bildet. 

– Det er helt på trynet, og utrolig usaklig. Det var mange, inkludert meg selv, som reagerte sterkt da det ble lagt ut mandag, sier Pedersen-Slaatten til TV 2. 

Han sier det alltid har vært rivalisering mellom Skien og Porsgrunn. Årets russefeiring startet for fullt i påskehelgen, og han tror ikke bildet på Instagram hjelper på konflikten. 

– Det fyrte nok opp litt ekstra. I helgen har det vært flere slosskamper, og det er blitt gjort hærverk på flere av vanene. «Kampen» mellom oss skal jo ha en gøyal tone, men dette er ikke gøy, sier han. 

REAGERTE: Russepresident ved Skien videregående skole, Marcus Brando Pedersen-Slaatten (18) synes lite om bildet som ble lagt ut av rivaliserende russegjeng fra Porsgrunn. Foto: Privat
REAGERTE: Russepresident ved Skien videregående skole, Marcus Brando Pedersen-Slaatten (18) synes lite om bildet som ble lagt ut av rivaliserende russegjeng fra Porsgrunn. Foto: Privat

Bildet på Instagram ble slettet mandag. 

Det var Varden som først omtalte saken. 

Dårlig spøk

Russepresident for Porsgrunn-russen, Camilla Sporsheim (18) forteller TV 2 at hun ikke vet hvem som har lagt ut bildet på Instagram, og at hun tar stor avstand fra handlingen. 

– Dette er veldig dumt, da den personen som har lagt det ut drar hele russen med seg. Jeg er veldig imot dette, og mener det var en dårlig spøk, sier Sporsheim. 

Hun reagerte på bildebruken. 

– Jeg ble litt satt ut av at noen kan gjøre noe så ille. Det er ikke greit, og det er heldigvis mange som er enige i det, sier hun. 

Nå vil begge russepresidentene oppfordre sine respektive russ til å oppføre seg, og heller bruke russetiden til å ha det gøy med hverandre. 

– Makabert 

Konstituert rektor ved Porsgrunn videregående skole, Jan Freddy Gusfre, sier handlingen er helt uakseptabel. 

– Jeg synes det er makabert og helt uakseptabelt. Jeg kan ikke forstå at ungdommer på 18-19 år ikke forstå hvor smakløst og lite greit dette er. Jeg kaller det kortslutning, sier Gusfre til TV 2. 

Han sier han nå vil kalle inn russestyret til et møte, og sier også at politiet ønsker en samtale om saken. Rektoren sier det er synd at russetiden har startet slik. 

– Vi tar dette meget alvorlig, og forventer at folk oppfører seg heretter. VI har hatt god dialog med russestyret, for å unngå at konflikten skal eskalere. Men det er alltid noen løse kanoner i en så stor gjeng, sier han. 

Preger bybildet

Fungerende rektor ved Skien videregående, Torgeir Berstad deler Gusfres reaksjon. 

– Dette er ingen god start på årets russefeiring, og er lang over grensen for hva som er morsomt. Dette bildet er publisert for å få en reaksjon, og jeg vil snakke med russepresidenten vår for å hindre at det skjer, sier Berstad. 

Han sier skolen har iverksatt flere tiltak for å hindre at konflikten mellom russen eskalerer. Tirsdag var første dag for russen i russebuksen, og Berstad sier det er en utfordring. 

– De tror det gjelder helt andre regler for dem når de tar på seg den buksen. Vi må jobbe for at de ikke skal tro det. De må skjønne at ting får konsekvenser, sier han. 

Han sier kampen mellom Skien og Porsgrunn også får konsekvenser for andre. 

– Konflikten mellom dem er ikke bare en trussel mot skolehverdagen, men også for bybildet, hvor dette synes godt, sier han. 

Unngå prikk på rullebladet

Operasjonsleder ved Telemark politidistrikt, Vidar Aaltvedt sier til TV 2 at de i løpet av de siste dagene først og fremst har fått inn meldinger om eggkrig mellom russen. Aaltvedt sier han ikke har oversikt over hvor mye skader som er meldt inn. 

– Vi har hatt møte med russen, hvor vi sier det er forferdelig dumt å holde på sånn. Vi presiserer at eksamen er det viktigste og at en prikk på rullebladet kan ødelegge både utdanning- og karrieremuligheter, sier Aaltvedt. 

Han vil ikke spekulere i om konflikten mellom russen i Skien og Porsgrunn er økende.