Fredrikstad utlignet på overtid i kampen som hadde alt

Rødt kort, feilaktig annullert Brann-scoring og straffebom da Fredrikstad og Brann spilte uavgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrikstad-Brann 1-1

Se fyldig kampsammendrag øverst!

Etter en rotete Masalin-involvering sendte Brann-kaptein Erik Huseklepp Brann i føringen borte mot Fredrikstad. På overtid sørget Henrik Kjelsrud Johansen for at det ble poengdeling i årets første kamp i OBOS-ligaen.

Oppgjøret mellom årets store opprykksfavoritter og Fredrikstad ble en tempofylt affære. Blant ingrediensene var en feilaktig annullert Brann-scoring, rødt kort for filming og straffebom fra Fredrikstads Steffen Nystrøm.

– Billig rødt kort
Mannen som pådro seg rødt kort, Branns Fredrik Haugen, var ikke fornøyd med at dommer Martin Lundby dro opp det gule – og så det røde kortet etter at midtbanespilleren hadde falt litt for enkelt inne i Fredrikstads 16-meter.

– Dommeren deler ut for mange gule kort i dag. Jeg synes det er litt billig, totalt sett. Det kan være jeg hiver meg litt for mye, men jeg synes totalt sett ikke at det skal være rødt kort. Jeg prøver ikke å filme, men jeg hiver meg litt for mye, sier Haugen til TV 2.

Fredrikstad-trener Håkon Wibe Lund synes Haugens gule kort for filming var fortjent.

– Jeg står veldig lang unna. Men det ser ut som han kaster seg før noen er borti ham, konkluderer Wibe Lund.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg, som nå jobber som fotballekspert i TV 2, sier dette om Fredrik Haugens to gule kort:

– Det første gule kortet får han for å stoppe et potensielt bra Fredrikstad-angrep, så det synes jeg er et korrekt idømt kort. Det andre gule kortet er også korrekt, men det er et vanskeligere gult kort å gi. Det er uansett godt dømt. Filmingen var klar nok til at et gult kort kan forsvares. Det er faktisk en veldig sterk prestasjon å avdekke den filmingen.

– En grov feil
Om den feilaktig annullerte Orlov-scoringen, som ville sendt Brann opp i 2-0-ledelse, sier Staberg følgende:

– Det er en klar feil. Orlov står nesten to meter onside i en oversiktlig situasjon. Assistentdommeren skal avdekke det, og slikt bør aller helst ikke skje. Brann kunne ledet 2-0.

– Sånn er fotballen, ja, men dette var en grov feil, konkluderer Staberg.

Brann-trener Rikard Norling konsentrerte seg for det meste om utvisningen etter kampslutt.

– Enten blir det straffe, eller så blir det gult kort for filming. Det er sjelden noe mellomting. Jeg mener ingenting om det, det var dommeren som tok beslutningen, sier Norling til TV 2 og fortsetter:

– Nå må vi kjempe videre for fremgangen vår. Om det blir tøffere? Det vet jeg ikke, det er en god og herlig vei uansett.

Brann tok kommandoen
Etter noen forholdsvis jevnspilte åpningsminutter, var det bortelaget fra Bergen som stod for den første målsjansen på Fredrikstad stadion. Et hjørnespark fra Kristoffer Larsen endte opp hos midtstopper Jonas Grønner, som ikke traff ballen godt nok til å sette FFK-keeper Jon Masalin på prøve.

Like etter var Brann igjen på farten. Erik Huseklepp fintet seg fri inne i 16-meteren og plasserte ballen forbi Masalin – men måtte se sitt eget forsøk gå i stolpen og ut.

Huseklepp i storslag
Et par minutter seinere skulle 30-åringen derimot få både seg selv, resten av Brann-laget og de tilreisende supporterne til å juble. Masalin i FFK-målet bruste ut for å fange opp et gjennomspill fra Fredrik Haugen, men touchet fra målvakten sendte ballen rett i Huseklepp som enkelt satte inn 1-0 i det lengste hjørnet.

Etter Branns scoring tok Fredrikstad gradvis over initiativet i kampen, og før halvtimen var spilt skapte hjemmelaget tre målsjanser der i hvert fall én burde resultert i utligning.

Frem mot pausen lyktes Brann, anført av en Huseklepp i storslag – og en teknisk briljant Kristoffer Larsen, i igjen å ta kontroll over årets første oppgjør i OBOS-ligaen. Både Huseklepp og Larsen hadde muligheten til å doble ledelsen, men Masalin avverget de to Brann-spillernes forsøk.

– Brann leder fortjent
– Brann imponerer, det er de som fører og det er de som skaper muligheter, kom det fra TV 2s kommentator Jørgen Klem da det gjenstod fem minutter av den første omgangen. 

Da dommer Martin Lundby sendte lagene i garderobene for drøye 15 minutters hvile, oppsummerte Klem omgangen slik:

– Brann leder denne kampen fortjent. Fredrikstad må skape mer i 2. omgang.

Fortsatte å produsere sjanser
Fredrikstad hadde ballen mest i starten av 2. omgang, men det var Brann som kom nærmest scoring. Da kampuret passerte 50 spilte minutter fikk Kristoffer Barmen sjansen alene med Masalin, men forsøket fra 21-åringen gikk i stolpen. Returen ble riktignok dunket i mål Jakob Orlov, men målet ble feilaktig annullert for offside.

– Fredrikstad har ikke greid å spille seg inn i kampen, og fortsatt er det bare Brann som produserer målsjanser, kom det fra Klem i kommentatorboksen.

Brente straffespark
Da det gjenstod en snau halvtime, etter en periode der Brann hadde latt FFK få trille ball og ryddet unna det som kom av forsøk fra hjemmelaget, fikk Fredrikstad straffespark. Et langt innlegg endte opp bak i Brann-feltet der venstreback Erdin Demir berørte ballen med høyre hånden, og dermed pekte mannen i gult på straffemerket.

Steffen Nystrøm var mannen som skulle skape balanse i regnskapet for hjemmelaget, men Branns nye keeper Alex Horwath reddet forsøket fra vadsøværingen, og dermed ledet fortsatt Brann 1-0 i Fredrikstad.

Utlignet på overtid
Kampens neste høydepunkt kom femten minutter seinere. Branns Fredrik Haugen gikk noe enkelt i bakken inne i Fredrikstads 16-meter, og dommer Lundby var ikke i tvil da han dro opp det gule kortet for filming. Kortet var Haugens andre, og dermed måtte Brann klare seg med en mann mindre på banen.

I løpet av kampens siste minutter var Fredrikstad nære å utligne, men det var først to minutter på overtid at utligningen kom. Henrik Kjelsrud Johansen kastet seg frem på bakerste stolpe og headet inn 1-1 til hjemmefansens store begeistring.

Slik startet lagene:
Fredrikstad: Masalin, Rafn, Abenzoar, Hammar, Sansara, Olsen, Adaramola, Nazari, Åsheim, Nystrøm, Johansen.
Brann: Horwath, Nouri, Grønner, Acosta, Demir, Demidov, Haugen, Huseklepp, Barmen, Larsen, Orlov.

Se OBOS-ligaen på C More: 17.30: Strømmen-Hødd. 18.00: Bryne-Nest Sotra, Kristiansund-Ranheim, Sandnes Ulf-Jerv, Sogndal-Bærum, Åsane-Levanger.

Se Tippeligaen på C More: 18.00: Rosenborg-Aalesund, Stabæk-Haugesund, Tromsø-Sarpsborg 08, Sandefjord-Bodø/Glimt.

Se Vålerenga-Strømsgodset på TV 2 kl. 19.00!