VILLE SPRENGE BOMBE I USA: Noelle Velentzas og Asia Siddiqui er siktet for å ha planlagt terrorangrep på amerikansk jord. Foto: AP/NTB Scanpix.
VILLE SPRENGE BOMBE I USA: Noelle Velentzas og Asia Siddiqui er siktet for å ha planlagt terrorangrep på amerikansk jord. Foto: AP/NTB Scanpix.

Enorm økning det siste året: 

25.000 utlendinger kjemper for IS  

Terrorgruppa jobber knallhardt med å rekruttere unge i vestlige land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en fersk FN-rapport har over 25.000 personer fra mer enn 100 nasjoner forlatt sine hjemland sine for å kjempe for terrorgruppa IS i Syria, Irak og andre land. 

Dette er en økning på mer enn 70 prosent i løpet av det siste året. 

TV 2 har i mange saker fortalt om det økende antall nordmenn som slutter seg til IS. Blant annet har syv unge menn reist fra Lisleby i Fredrikstad til kamp i Syria. Dette ble omtalt i lørdagens utgave av New York Times.  

Vanskelig å fange opp 

PST har tidligere bekreftet at norske borgere fortsatt lar seg rekruttere av verdens mest brutale terrorgruppe.

– Situasjonen er veldig kompleks. Vi ser at det er stadig nye personer som ønsker å reise til Syria og Irak og det tallet har vært jevnt økende, sa Jørn Presterudbakken, seksjonsleder i PST til TV 2 14. oktober.

Også mange amerikanere har den siste tiden blitt pågrepet for å på forskjellige måter samarbeide med terrorgruppa. Blant dem er flere yngre, etniske amerikanere. Sist uke ble tobarnsmoren Keonna Thomas fra Philadelphia siktet for å ha planlagt å gjennomføre selvmordsangrep. Hun har uttalt at det ville være fantastisk å bli en martyr for IS. 

Tidligere spesialsoldat Chris O'Neill mener IS er svært gode på å fange opp unge. Foto: AFP/NTB Scanpix.
Tidligere spesialsoldat Chris O'Neill mener IS er svært gode på å fange opp unge. Foto: AFP/NTB Scanpix.

Gode på propaganda

Samme uke ble to kvinner fra New York på 28 og 31 år pågrepet og siktet for å ha planlagt å sprenge en bombe på amerikansk jord. Noelle Velentzas og Asia Siddiqui hadde blant annet lastet ned ned «The Anarchist Cookbook» og sett videoer med bruksanvisning for bombeproduksjon. 

– Jeg er ikke overrasket. IS håndterer sosiale medier og internettpropaganda svært godt. Videoer som fremstår som trailere fra Hollywood-filmer blir sendt ut til unge, som rett og slett ikke vet hvordan det virkelige bildet ser ut, sier tidligere Navy Seal Robert O'Neill til den konservative TV-kanalen Fox News. O'Neill er kjent for å hevde at det var han som avfyrte det dødelige skuddet mot Osama bin Laden i operasjon Operation Neptune Spear i 2011. 

– De rekrutterer unge som ikke har så mye å se frem til. De tror på det  utopiske politiske prosjektet, og ser at de kan bli en del av et brorskap. Noen kvinner ser på det som attraktivt at de kan bli gift med jihadister, og så ende opp som martyrer. 

O'Neill mener at man absolutt må ta trusselen disse utgjør på alvor. Han sier at i dag vil mange av dem dra til Syria, Irak og land i Afrika for å kjempe for IS, men at enkelte vil ønske å vende tilbake. Da vil de kunne utgjøre stor fare for USA. 

– Det eneste de trenger er et våpen og et ønske om å dø. Det kan skje på en kino, i et kjøpesenter eller på en barneskole.