AVVIST: Anken fra dødsdømte Andrew Chan (t.v) og Myuran Sukumaran (t.h) ble mandag avvist av en domstol i Indonesia, og de to australierne vil bli henrettet. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
AVVIST: Anken fra dødsdømte Andrew Chan (t.v) og Myuran Sukumaran (t.h) ble mandag avvist av en domstol i Indonesia, og de to australierne vil bli henrettet. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD

Australske dødsdømte fikk avvist siste anke – blir henrettet i Indonesia

To australske borgere smuglet narkotika for ti år siden – nå skal de skytes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En indonesisk domstol avviste mandag den siste anken fra de australske dødsdømte Andrew Chan (31) og Myuran Sukumaran (33).

Blir skutt

Andrew Chan og Myuran Sukumaran, medlemmer av gjengen «Bali Nine», ble for hele ti år siden dømt til døden etter en mislykket narkotikasmugling på Bali. 

De har siden sittet på «death row», og saken har vært oppe i rettssystemet flere ganger. 

Nå er deres siste mulighet for unngå dødsstraff borte, etter at en domstol avviste anken mot presidentens avvisning av benåding. Dommen om å bli henrettet via skyting blir derfor stående. 

Australske myndigheter har gjentatte ganger søkt om benåding for de to narkotikasmuglerne. De har tilbudt Indonesia fangeutveksling og betaling for å få til en avtale om utveksling. 

Det er foreløpig ikke satt en dato for henrettelsen. 

Streng 

Indonesiske myndigheter har lenge hatt en svært streng narkotikapolitikk, og presidenten Joko Widodo har nektet å gå med på en benådning. Siden han ble president høsten 2014 har han vært svært tydelig på at all narkotikakriminalitet vil slås hardt ned på. 

Chan og Sukumaran har sittet fengslet siden april 2005. De ble arrestert etter et forsøk på å smugle åtte kilo heroin fra Bali til Australia. Chan er ansett som lederen av narkotikagjengen. 

I tillegg til Chan og Sukumaran ble syv andre utlendinger også arrestert. De er alle dømt til fengsel, fra 20 år til livstid. 

Det var etter tips fra australsk politi at de ni personene ble arrestert på Bali. Ifølge CNN ble fire av dem arrestert på flyplassen Denpasar, med mer enn åtte kilo heroin teipet til kroppen. 

Fire andre ble pågrepet på et hotell i turistbyen Kuta. Hjernen bak operasjonen, Chan, ble arrestert etter at han gikk ombord i et fly på vei til Sydney. Han hadde selv ikke narkotika på seg, men ble pekt ut av de andre som lederen.